Bile su svuda

Sindi, Bruk, Eli, Iman... : Gde su danas i šta rade 7 najpoznatijih modela osamdesetih (FOTO)

0

Neke od lepotica i dalje se uspešno bave modelingom, ali ono što je najvažnije jeste činjenica da su sva ova lica koja su se pojavila osamdesetih zapravo utrla put zvezdama iz modne industrije koje su se pojavile nakon njih.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Sindi Kraford

 

Pre nego što je postala majka svoje mini verzije, Kaje, devojka iz Ilionoisa bila je pionir ere supermodela, piše Elle. Još 1982. godine osvojila je prestižnu nagradu na Elite's Look of The Year takmičenju. Bila je zvezda brojnih modnih kampanja, a najpoznatije su možda one koje je uradila za Revlon, Gap, Eskadu i Pepsi. Bila je takođe Versačeova miljenica, ali i voditelj popularne MTV emisije House of Style. Pored toga što budno motri na prve modeling korake svoje ćerke, Sindi je ovih dana posvećena i svojoj liniji kozmetičkih proizvoda protiv znakova starenja.

foto: Profimedia

Nedavno je učestvovala u projektu brenda Re/Done koji je izbacio na tržište kolekciju inspirisanu vintage stilovima.

 

Naomi Kembel, Linda Evanđelista i Kristi Turlington: Konačno i iz prve ruke - sve o fenomenu The Trinity (FOTO)

 

2. Bruk Šilds

 

Rođena Njujorčanka pojavila se na filmskoj sceni još davne 1978. godine, kada je imala svega 13 godna. Potom je 1980. usledila čuveni film "The Blue Lagoon", a naredne godine "Endless Love". Bruk je imala nepunih 14 kada se pojavila na naslovnoj strani američkog Voga, i tako postala najmlađa ženska osoba koja se pojavila na naslovnici čuvenog časopisa. Nedugo nakon toga postala je i zvezda kontroverzne Kelvin Klajn reklamne kampanje za donji veš, koju je radio slavni modni fotograf Ričard Avendon. Reklama je postala čuvena ne samo zbog pojavljivanja mlađane i prelepe Bruk, već prvenstveno zbog rečenice koju ona izgovoara u reklami:

Želite li da znate šta stoji između mene i mojih farmerica? Ništa!"

 

A post shared by @kingdomofbeauties on

Zbog toga je ova reklamna kampanja zabranjena na nekolicini televizijskih mreža, koje su smatrale kako je nedolična. Kasnije, lepotica se posvetila glumačkoj karijeri na televiziji, te je trenutno možemo videti u 19. sezoni serije "Law and Order: Special Victims Unit".

 

3. Kristi Brinkli

 

Plavokoa devojka iz Mičigena, postala je poznata krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih kada se pojavila na čak tri naslovne strane tada vrlo popularnog Sports Illustrateda. Smatra se jednim od najpoznatijih lica iz perioda osamdesetih, čemu govori u prilog i činenica da se pojavila na preko 500 naslovnih strana i ušla u istoriju sa neverovatnih 25 godina staža kao lice jedne američke kozmetičke kuće. Kristi je takođe poznata po tome što je inspirisala svog bivšeg muža Bilija Džoela da napiše jedan od njegovih najvećih hitova "Uptown Girl", ali i po pojavljivanju u ovom spotu u stajlingu u duhu osamdesetih.

 

A post shared by Ashley Frost (@misterashley1) on

Danas, Kristi poseduje nekoliko različitih kompanija, od kojih je napoznatija ona kozmetiča sa njenim imenom, zatim liniju ekstenzija za kosu, kao i brend penušavih organskih vina.

 

4. Eli Mekfirson

 

Zanosna Australijanka najpoznatija je po svom nadimku "The Body", koji je zalužila nakon fantastičnih pet naslovnica urađenih za Sports Illustrated. Šetala je pistom za sva velika imena, od Azedina Alaje, preko Kristijana Diora do Tijerija Maglera. Pojavila se na naslovnicama mnogih poznatih časopisa, a od toga u nekoliko navrata na Elle naslovnicama.

 

A post shared by emanuel_chilò (@emanuel_chilo) on

Danas, nekada poznato lice modnog sveta poseduje nekoliko upsešnih biznis kompanija, uključujući liniju donjeg veša sa njenim imenom, kao i kompaniju koja je fokusriana na brigu o velnesu.

 

5. Iman

 

Somalijska lepotica postala je popularna zahvaljujući svom egzotičnom izgledu. Iman je bila muza praktično svima, od Halstona do YSL-a, koji ju je jednom priliko opisao kao "ženu iz snova", posvetivši joj kolekciju "Afrička kraljica". Ova dugonoga lepotica bila je redovan model na pistama za Bila Blasa, Kelvina Klajna i Oskara de la Rentu, da bi se 1992. godine udala za Dejvida Bouvija i odlučila da se malo posveti svom privatnom životu. Nedugo nakon toga Iman je lansirala na tržište kozmetiku sa njenim imenom, nudeći veći broj boja i senki za žene sa tamnom kožom. Posle toga lansirala je i svoju liniju aksesoara.

 

A post shared by special place in my heart (@itgirlhr) on

Danas većinu vremena posvećuje svom radu za interancionalna udruženja koja se bave humanitarnim radom.

 

Freedom! 90: Sve tajne sa snimanja nikada prevaziđenog spota Džordža Majkla iz ugla lepotice Kristi Turlington (FOTO, VIDEO)

 

6. Paulina Poriškova

 

Čehinja prepoznatljive delikatne lepote, pojavila se na naslovnici magazina Sports Illustrated 1984. sa svojih 18, i postala druga žena u istoriji magazina (nakon gore pomenute Kristi Brinkli) koja se na naslovnici pojavila dva puta za redom. Bila je zvezda kampanja za Este Lauder, Mejbilin, Eskadu i Šanel. 1989. udala se za Rika Okaseka, frontmena grupe The Cars.

 

A post shared by @iconicsupermodels on

Par je i dalje u braku i imaju dvojicu odraslih sinova, a Poriškova i dalje zapanjuje svet svojim sjajnim izgledom na Instagramu.

 

7. Tatjana Patic

 

Manekenka nemačkog porekla bila je poznata kao deo legendarne velike petorke supermodela. Bila je redovna pojava u Vogu, pojavivši se na naslovnici američkog izdanja, kao i onim internacionalnim, dok je dve uzastopne naslovne strane imala 1989. pod novo izabranom urednicom Anom Vintur. Tajana je bila muza legendarnog fotografa Herba Rica, a radila je kampanje za Kelvina Klajna sa ništa manje poznatim Brusom Veberom, te reklamu za Revlon pred objektivom Ričarda Avedona.

Veliki je ljubitelj životinja, a posebno konja i dalje uživa u jahanju kao omiljenom hobiju, te je nedavno svoje jahačke sposobnosti iskazala i u reklami za Gloria Vanderbilt jeans.

makonda-tracker