sećanje

Prošlo je godinu dana od kako nismo čuli njeno "Dobro veče" - Na današnji dan preminula je Milka Canić

0

Najpopularnija lektorka u Srbiji, supervizor TV kviza "Slagalica" preminula pre godinu dana u 72. godini, posle duge i teške bolesti.

foto: Đorđe Kojadinović
foto: Đorđe Kojadinović

 

Bila je jedna od najzanimljivijih ličnosti u Srbiji, omiljenija među mlađom populacijom, jako uvažena među starijima. Ostala je u sećanju kao uvek nasmejana i doterana, plave kose, mladalačkog izgleda, vitkog stasa i vedrog duha. Za osam godina koliko je radila kao supervizor kviza TV "Slagalica", postigla je ogromnu popularnost i slavu.

Milka Canić bila je Srpkinja crnogorskog porekla, rođena, kako je govorila, „jedne godine u jednom gradu“ - Beogradu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost. Predavala je kao profesor u gimnaziji u Prištini i u Vojnoj gimnaziji u Beogradu. Pored pedagoškog rada, bavila se lekturom i korekturom i u tom svojstvu potpisala više od hiljadu knjiga. Svakodnevni mir pronalazila je u svom stanu na Vidikovcu, na poslednjem spratu solitera sa pogledom koji puca na Avalski toranj. Stan je uređen baš po njenom ukusu, prepun biljaka, umetničkih slika i naravno knjiga.

 

Milka Canić: Čardak prepun knjiga i cveća

 

foto: Vladimir Šporčić

Sa suprugom Dragišom provela je najlepše trenutke svog života i jako je teško podnela njegovu smrt. Iza sebe je ostavila kćerku Katarinu, sina Tomislava i troje unučadi, kojima je posvećivala ogromnu pažnju.

 

Sa njima uživam i oni čine da se osetim mladom i voljenom. Često me vrate mnogo godina unazad, u detinjstvo, kada sam se najradije igrala sa tatom. Sećam se naših igrica, nadmetanja, ljutnje na njega, opraštanja. Pomagala sam i majci u kućnim poslovima, a najviše sam volela da dedi pravim društvo dok je brao voće i pekao rakiju. To su za mene nezaboravni trenuci," govorila je Milka.

Nastavak priče pročitajte na sledećoj strani:

makonda-tracker