Milka Canić: Čardak prepun knjiga i cveća

5
Na šesnaestom spratu solitera na Vidikovcu, supervizorka kviza Slagalica Milka Canić već tri decenije uživa u stanu sa čijih se prozora pogled pruža sve do Avalskog tornja
Milka Canić
Milka Canić

Supervizor kviza Slagalica na RTS-u Milka Canić svojim šarmantnim i toplim osmehom stekla je armiju obožavalaca, a spokoj i beg od gradske gužve pronašla je još pre trideset godina u prestoničkom naselju Vidikovac. Kada se pre tri decenije uselila u svoj novi stan, a nalazi se na šesnaestom spratu jednog od crvenih solitera koji krase ovaj deo Beograda, Milka je prostor osmišljavala sa sada pokojnim suprugom Dragišom i decom Tomislavom i Katarinom. Danas, pored brojnih uspomena, posebnu draž njenom domu daje pogled sa terase koji se pruža sve do planine Avala, tako da svako jutro uživa gledajući ponovo izgrađeni Avalski toranj.

- Kada sam se pre tri decenije doselila u ovaj stan, radila sam u Vojnoj gimnaziji i dobila sam ga od kolektiva. Moja porodica i ja nismo mnogo oklevali, već smo iskoristili priliku da se stambeno obezbedimo, a da sam mogla da biram, to ne bi bio Vidikovac jer je mnogo udaljen od centra grada. Ipak, vremenom sam zavolela ovo naselje i uvidela sve prednosti življenja u njemu, tako da se danas odavde nigde ne bih selila. Moram da se pohvalim da za sve godine koliko živim ovde na prste jedne ruke mogu da nabrojim koliko puta sam morala peške da se popnem na šesnaesti sprat jer zahvaljujući majstorima, koji održavaju naše liftove, nikada nismo imali problema - otkriva Milka koja je svoju mirnu luku opremila sama, ulažući mnogo truda i energije. Stanom dominiraju njene omiljene boje - plava i bela.


Osunčani dnevni boravak u kome se nalazi i jedan deo kolekcije knjiga, mesto je na kome supervizorka popularnog kviza provodi najviše vremena. Prostrani stočić najpogodnije je mesto na kojem smišlja i sastavlja pitanja za kviz.

- Gde god da se okrenete u mom stanu možete videti knjige. I pored dva ormara koja su krcata knjigama i komode u dnevnom boravku, ja i dalje nemam dovoljno prostora za literaturu koju posedujem. Često znam da napravim nered u kući, a svojevremeno me je jedna moja kuma analizirala i rekla: Vidim ja šta ti radiš, ti napraviš lom pa onda uživaš dok to sređuješ. Imam veliku manu jer mislim da niko ne može da sredi moju kuću kao što to ja umem, a to nije dobro. Postoje samo dve osobe kojima mogu da poverim da mi pomognu oko raspremanja i sređivanja doma, to su moja sestra Milica i moja ćerka - iskrena je gospođa Canić.

Stan koji je površine oko devedeset kvadrata čine dnevni boravak, trpezarija sa kuhinjom, kupatilo, spavaća i radna soba, opremljena i računarom koji je Milki ostavio sin Tomislav kada se odselio. Sve prostorije krase prelepe umetničke slike koje bivša profesorka dobija, ali i kupuje, kako bi obogatila svoju kolekciju. Posebnu strast predstavljaju joj i kućne biljke koje sa velikom pažnjom neguje i posvećuje im deo svog slobodnog vremena.

- Posedujem nekoliko slika koje su mi prirasle za srce i za koje me vežu uspomene i meni dragi ljudi. Volim da se posvetim i cveću, imam tu sreću da živim nedaleko od Garden centra, tako da sam njihov gotovo svakodnevni posetilac. Posebnu pažnju posvećujem svakoj biljci, i mislim da po cveću tačno može da se primeti kada sam ja tužna i usamljena. Iako se pridržavam svih uputstava koje dobijem od prodavca, neke od biljaka ne traju dugo. Veliki sam ljubitelj lepote, počev od knjiga, slika, cveća pa do ljudi i ljudske duše. Slobodno se može reći da mi je ljubav prema lepom opsesija i možda moj jedini porok - kaže Milka, u čijem stanu posebnu mesto zauzimaju najrazličitiji zanimljivi ukrasi koje je dobijala od bivših učenika i dragih prijatelja.

Kao prednost života na šesnaestom spratu poznato lice RTS-ovog kviza ističe terasu koja u letnjim mesecima, kada vladaju tropske temperature, preuzima primat nad ostalim prostorijama u njenom domu.

- Moja terasa je kao stvorena za uživanje i moram priznati da sam ranije tokom leta, dok je cela porodica bila na okupu, doručak i ručak služila na terasi. Veoma je prostrana i kada mi obaveze dozvole da popijem kafu sa komšijama, onda je to pravo mesto. Otkako sam se doselila u ovu zgradu družim se sa komšijama Košaninima. Moj pokojni suprug Dragiša dosta vremena je provodio na našoj terasi, na kojoj i u toplim mesecima pirka blagi osvežavajući vetrić i nema uobičajene gradske zagušljivosti - otkriva popularna Milka koja kao i svaka bivša profesorka voli da sve stvari budu na svome mestu i da sve bude pod konac, osim kada njena ćerka Katarina dovede unuke Aleksu i Vukašina kojima je kod bake sve dozvoljeno.

- Kada dođu kod mene, moji unuci imaju neograničenu slobodu da rade šta god požele. S obzirom na to da je stan veoma prostran, uvek se igraju žmurke, a neretko im se i ja pridružim. Nisam tip osobe koji robuje stvarima, a pristalica sam toga da unuci uvek treba da se sećaju da im je u porodici kod bake bilo najlepše - govori Milka kojoj kao i svakoj pravoj domaćici kuhinja i trpezarija predstavljaju jedno od važnijih mesta u stanu.



Opremila ih je na moderan i originalan način, tako da kuhinjske elemente od stola za ručavanje odvaja prostrani beli šank koji je praktičan kada ne može odjednom da iznese sve specijalitete koje pripremi svojoj deci i unucima kada joj dođu u posetu.

- Za mene je uvek bilo nezamislivo da stvari iz jedne prostorije prebacim u drugu i da napravim drugačiji raspored u stanu. Trenutno mi je želja da promenim kompletnu stolariju koja je veoma stara i koju je pregazilo vreme i da na taj način ublažim udare košave. Ima još mnogo stvari koje bih renovirala, ali trenutno tražim investitora za moje zamisli (smeh) - završava Milka.

Danilo Mašojević

Tekst je objavljen u 228. broju magazina Story, 2. februara 2010. godine.

TAGOVI: Milka Canić
makonda-tracker