večita inspiracija

Ni Keri Bredšo nije toliko volela cipele: Evita Peron, žena na čiji modni izazov još nijedna prva dama nije dala pravi odgovor (FOTO)

0

Na današnji dan 1952. godine preminula je očaravajuća Eva Peron, prva supruga predsednika neke zemlje koja je odbijala da stoji u senci i nemo gleda muke malog čoveka, ali i prva koja je izazivala divljenje svojim stilom.

foto: Profimedia

Obožavala je poslovne suknje s potpisom Kristijana Diora, divila se elegantnim šeširima i u svakoj prilici izgledala tako da bi se i vodeće plavokose zvezde Holivuda posramile u njenoj blizini. Međutim, posebno mesto u Evitinom srcu zauzimale su cipele, mnogo pre nego što su one postale toliko obožavane da je maltene oformljen kult elegantnih ženskih salonki koji je danas na snazi.

 

Zbog ovoga svet NIKAD neće zaboraviti njenu lepotu: 7 trikova princeze Dajane koje svaka žena treba da zna

 

Supruga Huana Perona čak je u predsedničkoj rezidenciji odvojila jednu veću prostoriju za svoju kolekciju cipela, među kojima su dominirali modeli otvorenih prstiju. U jednom trenutku, imala je čak 200 pari skupocenih cipela, a mnogi veruju da to nije bio konačan broj. Nosila je udobne mokasine, jednostavne salonke, sandale s platformom... sve u skladu s prilikom, i uvek uspevala da ih ponese sa spontanošću i lakoćom kakva je i danas retka u slučaju prvih dama. Najviše je cenila italijanski brend Perugia, zatim modele modnih kuća Miguel, Mc Taylor i Maggio & Rossetto.

 

1 / 5 Foto: Profimedia

 

Danas je njeno ime često asocijacija na pop ikonu Madonu, koja ju je odigrala u sada već kultnom filmu Evita iz 1996. godine i koji i danas drži rekord po broju kostima koje je glavna junakinja promenila. Procenjuje se, naime, da je Madona promenila čak 85 odevnih kombinacija, a tu je, između ostalog, bilo 35 šešira, 45 pari cipela i 46 pari minđuša.

 

U muzeju Evita, osnovanom u njenu čast u Buenos Ajresu, danas se mogu videti mnogi lični predmeti slavne i voljene prve dame, a među njima i njene kolekcije cipela i šešira koje privlače hiljade turista iz celog sveta.

 

makonda-tracker