nekoliko dana u rodnom gradu

Beograđani me ne vole jer ih podsećam na njihov neuspeh: Marina Abramović prvi put u Beogradu nakon kontroverzne izjave

0

Jedna od najpoznatijih umetnica na svetu trenutno boravi u svom rodnom gradu.

foto: Fonet
foto: Fonet

Marina Abramović (70) trenutno boravi u Beogradu. Čuvena umetnica prošetala je u nedelju uveče Knez Mihailovom ulicom, a u svom rodnog radu provešće samo nekoliko dana, nakon čega putuje u Crnu Goru, piše Kurir.

 

- Ako se vratim u Beograd, oni tamo neće želeti da me vide. Podsećam ih na njihov neuspeh. Mnogo ih volim, ali oni ne vole mene - rekla je umetnica prošle godine u intervju za Gardijan.

 

Marina Abramović o odrastanju u Beogradu: Majka ju je gađala pepeljarom, pokušala je za izvrši samoubistvo, a to je samo deo potresne ispovesti

 

Ipak, Marinu su i te kako mnogi želeli da pozdrave. Ona iz Beograda putuje u Kotor, gde će u petak predstaviti knjigu memoara „Prolazak kroz zidove“.

 

1 / 8 Foto: Profimedia

 

Organizatori njenog dolaska u Crnu Goru Dokli Juropijen art komjuniti i istoričar umetnosti Petar Ćuković prikazaće publici i dva dokumentarna filma o Abramovićevoj - „Umetnik je prisutan“ i „Prostor između“.

 

Satanizam, abortusi i zastrašujući eksperimetni: 10 stvari koje su obeležile život poznate umetnice

 

Memoari su objavljeni prošle godine na engleskom. Ćuković kaže da se u Beogradu prevodi na srpski jezik, ali da prevod još nije gotov.

 

- To je uverljivo svedočanstvo o vrlo sadržajnom životu Abramovićeve, od detinjstva do momenta kad je odlučila da se bavi umetnošću. Nije zanimljiva samo kao memoarsko štivo već će biti vrlo korisno za sve one koji se bave umetnošću - rekao je Ćuković.

 

makonda-tracker