Brutalno iskrena

Marina Abramović o odrastanju u Beogradu: Majka ju je gađala pepeljarom, pokušala je za izvrši samoubistvo, a to je samo deo potresne ispovesti

0
Umetnica Marina Abramović otkrila je da je roditelji nikada u životu nisu poljubili niti pohvalili.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Majka ju je tukla, čupala za kosu, govorila joj je da je beskorisna i nazvala je prostitutkom pošto ju je po prvi put poljubio dečak, kada je imala četrnaest godina.

 

Kao tinejdžerka, verovala je da je “užasno ružna”. Imala je, kako se seća, “velik nos, mnoštvo bubuljica, užasnu frizuru, ortopedske cipele i naočale s vrlo debelim staklima”.

 

Rasista je prisutan? Hiljade ljudi optužuju Marinu Abramović za rasizam!

 

Nekad neugledna devojčica, danas je umetnička ikona i vrlo lepa žena koja uskoro ulazi u sedamdesetu godinu života. Svoje je odrastanje Marina Abramović opisala u brutalno iskrenoj autobiografiji "Hod kroz zidove". Prethodile su joj mnoge polemike, pa i ona koja je nastala pošto je u javnost "iscurilo" kako u knjizi piše da je tri puta imala pobačaj, jer nikad nije želela decu.

 

Kako je priznala u jednom od retkih intervjua, razočarala se reakcijama i napadima:

"Svidelo mi se kako je jedan od forumaša napisao da niko ne pita Džordža Klunija zašto nema decu. Ostalo je bilo vrlo licemerno”.

foto: Profimedia

 

Roditelji partizani

 

U memoarima je dalje napisala kako je u njenom detinjstvu bilo i mnogo krvi. Kada je izgubila svoj prvi dečji zub, krvarenje se nije zaustavljalo tri meseca, a kada je dobila prvu ciklus, trajao je deset dana. Autobiografija Marine Abramović beskompromisna ispovest, kao i svi njeni performansi, u kojoj su život i umetnost u nerazdvojnoj vezi.

 

Šokantna ispovest Marine Abramović: Tri puta sam abortirala, evo i zašto...

 

Majka, Danica i otac Vojo bili su partizani, tamo su se i upoznali:

Bila je to prekrasna priča. Ona je bila lepa, on zgodan, jedno su drugome spasli život. Majka je bila odgovorna za prevoz ranjenih partizana".

Otac je dolazio iz siromašne porodice, majka iz bogate.

 

makonda-tracker