istinita priča

Decenijama čuvala jednu umrlicu i sa njom tužnu priču: Sin otkrio tajnu Olivere Marković (FOTO)

0

Velika sprska glumica nikad nije mogla da preboli nepravdu i gubitak

foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

O ličnosti i delu Olivere Marković, jedne od najvećih srpskih umetnica 20. veka, dosta toga je poznato i mnogo puta pisano. Ipak, jedna kratka anegdota koju je nakon glumičine smrti ispričao njen sin Goran Marković, uglavnom je nepoznata, a divno oslikava karakter i veličinu slavne Olivere.

 

Olivera Marković bila je velika srpska glumica, član Beogradskog dramskog pozorišta od 1951. godine. Tokom karijere ostvarila je preko 150 uloga u pozorištu i snimila više od 50 filmova. Pored ovoga, reč je bila i o neverovatno talentovanoj pevačici koja je snimila nebrojano obrada pesama, naročito ruskih romansi.

 

Sve tajne Olivere Marković: Dva muškarca, mnogo osmeha i tuga koju do smrti nije mogla da zaboravi (FOTO)

 

Velika Olivera umrla je u Beogradu, 2. jula 2011. u 86. godini života posle duge i teške bolesti. Tog 1. oktobra iste godine održan je program posvećen Oliveri Marković u Narodnom pozorištu u Beogradu, a na njegovom kraju, glumičin sin, reditelj i dramski pisac Goran Marković, predao je kustosu Muzeja Narodnog pozorišta nekoliko ličnih stvari koje su pripadale njegovoj majci.

 

Među stvarima su bile naizgled obični predmeti - kutija za nakit, vizit-karta, veštačke trepavice... Ipak, jedna je naročito privukla pažnju - umrlica Žanke Stokić.

 

Nastavak na narednoj strani...

 

 

makonda-tracker