KOJA VAM JE NAJLEPŠA?

Ručno vezene i od najskupljih materijala: Ovo su najlepše kraljevske VENČANICE u istoriji (FOTO)

0

Nekada su ih mesecima, od stotine metara najfinije svile izrađivale vredne dvorske krojačice, našivajući na njih čipku i bisere. Danas to uglavnom rade poznata dizajnerska imena, skladno vremenu, ali ništa manje zadivljujuće

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Uoči subotnjeg venčanja u najpopularnijoj kraljevskoj porodici na svetu kad će Megan Markl i princ Hari izgovoriti svoje "da", prisetili smo se i drugih kraljevskih venčanja, tačnije venčanica koje su tokom istorije nosile kraljice, princeze, plemkinje, a danas i sasvim obične devojke koje su ostvarile Pepeljugin san i udajom ušle u najotmenije porodice.

 

Kako bilo, njihove haljine na taj veliki dan, zajedno sa porodičnim tijarama i velovima koji se nasleđuju već generacijama, redovno oduzimaju dah. Nekada su ih mesecima, od stotine metara najfinije svile izrađivale vredne dvorske krojačice, našivajući na njih čipku i bisere. Danas to uglavnom rade poznata dizajnerska imena, skladno vremenu, ali ništa manje zadivljujuće. Venčanica Megan Markl još je obavijena velom tajne, spominjalo se nekoliko dizajnerskih imena, ali zasad je sigurno samo da će Megan u subotu nositi dve haljine.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

Princeza Elizabeta i Filip

 

foto: Profimedia

Tada još princeza, buduća kraljica Elizabeta II udala se za svog odabranika u Vestminsterskoj palati 1947. Kako je tad još vladala posleratna besparica, mlada je morala materijal za venčanicu da kupi na bonove koje je uštedela za tu svrhu, a vlada joj je dodelila još 200 dodatih bonova. Haljinu od kineske svile, ukrašenu cvetnim vezom i kristalima, sa šlepom od gotovo pet metara, kreirao je Norman Hartnel prema Botičelijevoj slici “Proleće”, a šilo ju je 350 žena punih sedam nedelja.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

Dajana i princ Čarls

 

foto: Profimedia

Mlada i neiskusna plemkinja i britanski prestolonaslednik venčali su se 1981. Mlada je pred oltar stala u čarobnoj venčanici izvezenoj sa 10 hiljada bisera, sa šlepom od 7,5 metara koju su dizajnirali Elizabet i David Emanuel, ali morali su je, na sam dan venčanja, suziti na njoj, jer je Dajana od prve probe drastično smršala pa je u struku umesto prvobitnih 73 cm spala na jedva 60 cm.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

Kamila i princ Čarls
 

foto: Profimedia

Dugogodišnja Čarlsova ljubavnica napokon mu je postala žena 2005. Kamila je za tu priliku odabrala izvezeni kaput ispod kog je imala odgovarajuću haljinu od šifona. Komplet je dizajnirao londonski dvojac Robinson Valentin, a utisak su upotpunile toka od pozlaćenog perja sa Svarovski kristalima Filipa Trejsija i dijamantske minđuše. Kako je ovo bilo drugo venčanje prestolonaslednika, ona razvedena, a oboje već u godinama, i ceremonija, a i toaleta mlade bili su mnogo skromniji.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

 

Kejt Midlton i princ Vilijam

 

foto: Profimedia

Prva "devojka iz naroda" u britanskoj kraljevskoj porodici, Kejt se za princa Vilijama udala 2011. u venčanici koju joj je u najvećoj tajnosti kreirala Sara Barton iz modne kuće Aleksandar Mekvin. Haljina od svilenog tila prekrivena ručno izrađenom čipkom i čipkastim ružama, sunovratima i detelinama izazvala je ogromno oduševljenje i ubrzo se na tržištu pojavilo stotinu kopija.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

Grejs Keli i princ Renije od Monaka

 

foto: Profimedia

Holivudska zvezda i vladar Monaka venčali su se 1956. u Monaku. Venčanicu je za Grejs dizajnirala Helen Rous, njen kostimograf, a za šivenje je utrošila 25 metara tafta i oko 100 metara svile i tila, kao i metre i metre čipke stare više od veka. Veo je bio izrađen tako da se Grejs u svakom trenutku vidi lice, a cipele ukrašene biserima i čipkom imale su potpeticu od samo 5 cm da mlada ne bi bila viša od mladoženje.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

Šarlin i princ Albert

 

foto: Profimedia

Bivša olimpijska plivačica iz Južnoafričke Republike udala se za princa Alberta, danas kneza Monaka, 2011. u minimalističkoj venčanici njenog omiljenog dizajnera Armanija. U naizgled jednostavnu haljinu uloženo je 2500 sati rada, a samo veo od 20 metara tila vezli su 100 sati.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

Sofija i kralj Huan Karlos

 

foto: Profimedia

Grčka princeza i budući kralj Španije venčali su se 1962. i to u dva obreda, pravoslavnom i katoličkom. Sofjia je nosila venčanicu jednostavnog kroja od srebrnaste svile prekrivene čipkom sa šlepom od gotovo šest metara koju je dizajnirao Žan Deses, čipkani veo koji je nasledila od majke, kraljice Frederike, i prusku dijamantnu tijaru svoje bake princeze Viktorije Luise od Pruske.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

 

Leticija i kralj Felipe od Španije

 

foto: Profimedia

Novinarka i španski princ venčali su se u maju 2014. Mlada je nosila venčanicu tad već 80-godišnjeg dizajnera Manuela Pertegaza - savršenu kreaciju od svile sa sitnim motivima ljiljana izvezenih zlatnim i srebrnim nitima i s dugačkim zaobljenim šlepom. Svekrva kraljica Sofijapozajmila joj je za venčanje prusku dijamantsku tijaru, a mladoženja joj je poklonio veo od svilenog tila izvezen klasovima žita i ljiljanima, dug tri i širok dva metra.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

Sofija i princ Karl Filip od Švedske

 

foto: Profimedia

Na venčanju 2015. u Stokholmu, Sofija Helkvist postala je princeza u venčanici od krep-svile prekrivene organdijem i čipkom, kreaciji švedske dizajnerke Ide Sjosted, sa šlepom porubljenim čipkom. Mlada je u rukama držala buket od belih i koralno crvenih ruža.

 

 

makonda-tracker