ŽIVOTNA PRIČA

SVI SU JOJ ZAVIDELI,A NJEN ŽIVOT JE BIO DALEKO OD BAJKE: Evo zašto su legendarnu Grejs Keli nazivali NESREĆNOM PRINCEZOM

0

Ikona stila, muza Alfreda Hičkoka i princeza od Monaka samo su neki od pojmova koji se povezuju s legendarnom Grejs Keli. Međutim, njen život nije bio bajka.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Holivudska lepotica Grejs Patriša Keli rođena je 12. novembra 1929. godine u Pensilvaniji.

 

Otac se protivio njenom izboru da bude glumica


Uprkos neslaganju svog oca, Grejs je nakon srednje škole odlučila da sledi svoje snove i postane glumica. Upisala je Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku, a usput je radila i kao model.

 

Debitovala je na Brodveju 1949. godine, a sledeća stepenica ka uspehu bila je televizija. U prvom filmu 1951. godine, „Četrnaest sati”, nije imala veliku ni zapaženu ulogu. Već sledećim filmom „Tačno u podne” stekla je popularnost.

U „Mogambu” iz 1953. glumila je uz Klarka Gejbla i Avu Gardner i zaradila je nominaciju za Zlatni globus za sporednu ulogu. Usledila je saradnja sa Alfredom Hičkokom u „Pozovi M radi ubistva” i „Prozoru u dvorište”. Za ulogu u „Provincijalki” osvojila je Oskara.

 

Ljubavni život dive

 

Dok je snimala „Pozovi M radi ubistva” mediji su je povezivali sa 22 godine starijim kolegom Rejem Milandom, a šuškalo se da je kriva za razvod njegovog braka. Zamalo se udala za kasnijeg dizajnera prve dame Džeki Kenedi, Olega Kasinija, ali vezu je dokrajčilo neprihvatanje porodice Keli, koja nije mogla da se pomiri sa ćerkinim izborom razvedenog nekatolika, piše hrvatski 24sata.

 

Za vreme snimanja Hičkokovog filma „Držite lopova” na francuskoj rivijeri 1955. godine, Grejs se oduševila ovom zemljom. Na filmskom festivalu u Kanu upoznala je vladara Kneževine Monako Renijera III i već godinu dana kasnije par se verio.

1 / 5 Foto: Profimedia

Brak na korist svih

 

Ipak, čini se da ova bajkovita ljubavna priča uopšte nije bila idilična i da je njihov „savršeni život” zapravo bio velika laž. Naime, Renije je morao što pre da se oženi i osigura naslednika kako Kneževina ne bi bila pripojena Francuskoj, a Grejs je tražila prikladnog muža prihvatljivog njenoj porodici. Sem toga, njena popularnost pomogla je da oživi zamrli turizam u kockarskoj državici, a kneževoj blagajni dobro je došao i njen miraz od dva miliona dolara.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker