Očaraće vas

Neverovatna ljubavna priča slavnog autora: Imali su 4 dece, u braku uživali 55 godina, i umrli jedno za drugim... (FOTO)

0
Ona je bila njegova muza, njegova srodna duša. Upoznao ju je kada je imao 16 godina i odmah ga je očarala. Njoj je tada bilo 19. Oboje su bili siročići, bez oca i majke... Pročitajte uzbudljivu ljubavnu priču Edit Brat i Dž. R. R. Tolkina!
foto: Youtube screenshot
foto: Youtube screenshot

Džon Ronald Rejl Tolkin je Editi ceo život pisao ljubavne pesme, a u pismima prijateljima je sa žarom pisao o ljubavi svog života. Kada je umrla njena smrt ga je toliko pogodila da nije dugo živeo nakon nje. Naime, autor "Gospodara prstenova" i "Hobita" umro je manje od 2 godine nakon voljene žene sa kojom je u braku proveo 55 godina i dobio četvoro dece.

 

foto: Youtube screenshot

Upoznao ju je kada je imao 16 godina i odmah ga je očarala. Njoj je tada bilo 19. Oboje su bili siročići, bez oca i majke. Dž. R. R. Tolkin kog su zvali Ronald i njegov brat Hilari su još kao dečačići ostali bez oca koji je oboleo od reumatske groznice i umro. Tolkin je tada imao samo četiri godine. Majka im je umrla kad mu je bilo 12 godina. Nesrećna udovica sa dijabetesom iznenada je kolabirala, pala u dijabetičku komu i umrla sa 34 godine. Medicina tog vremena još nije poznavala insulin i ta bolest je često bila smrtonosna.

 

Ljubavna priča: Čim su se prvi put pogledali, znali su da će ostariti zajedno... (FOTO)

 

Nakon što je o njemu i njegovom bratu četiri godine brinula tetka u Birmingemu, a sveštenik koji je bio blizak sa njihovom porodicom i kog je njihova majka zapravo i imenovala zaštitnikom sinova - otac Frensis - shvatio je da su dečaci nesrećni kod tete te je odlučio da ih preseli. Udomio ih je kod lokalnog trgovca vinom i njegove supruge. Oni su imali prostranu kuću i bili veliki prijatelji crkve. Tada se i dogodio sudbonosni susret Dž. R. R. Tolkina i njegove buduće supruge.

 

foto: Youtube screenshot

Naime, na prvom spratu kuće u koju su se doselili, ispod njihove sobe, stanovala je mlada i lepa Edit Brat. Tamnokosa i sivooka devojka takođe je bila siroče. Predivno je svirala, a uzdržavala se od zemlje koje je nasledila od pokojne majke. Ona je svima u kući ulepšavala večeri svirajući na klaviru...

 

Ona i Tolkin su se brzo zbližili. Zajedno bi krali hranu iz kuhinje i organizovali tajne gozbe u Editinoj sobi. Povremeno su odlazili zajedno na čaj u lokalne čajane i ubacivali kocke šećera u šešire prolaznika. Odvojeno bi se odvezli biciklima u grad gde bi razgovarali satima. Mladi par je skrivao svoje prijateljstvo, koje je ubrzo preraslo u zaljubljenost.

Vaša majka i ja smo spasili jedno drugo od nevolja koje smo doživeli tokom detinjstva", pričao je Tolkin, jedan od vodećih svetskih i engleskih lingvista godinama kasnije svojoj deci.

Otac Frensis je saznao za njihovu vezu jer ga je o tajnim sastancima mladih obavestila vlasnica jednog mesta gde bi mladi zaljubljeni par ispijao čaj. Bio je zaprepašćen. Odmah je zahtevao da se ta veza prekine, a pošto Ronald po prirodi nije bio buntovnik i poštovao je oca Frensisa, pristao je. Uskoro je sa bratom napustio kuću gde su svi zajedno živeli. U to vreme on je učio kako bi dobio stipendiju za univerzitet u Oksfordu, a sa Edit je nastavio da se tajno sastaje. Vozom bi odlazili na selo i uživali. Za njen 21. rođendan Ronald joj je kupio ručni sat, a ona njemu nalivpero za njegov osamnaesti.

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani teksta...

 

makonda-tracker