Otkrivamo

Svi znamo za ovaj domaći hit, ali... Evo koja se tragična ljubavna priča krije iza poznate pesme! (FOTO)

0
Mnoge pesme Zdravka Čolića i dan danas pevušimo, no jedna od njih krije kobnu sudbinu mladalačke ljubavi!
foto: Story arhiva
foto: Story arhiva

Mina (Vilhemina) Karadžić bila je kći reformatora srpskog jezika, Vuka Stefanovića Karadžića. 

 

Bila je zvezda bečkog života, obrazovana i talentovana (bavila se i slikarstvom), okružena naujglednijim ljudima od kojih su mnogi bili njeni udvarači. Govorila je 4 svetska jezika i odlično svirala klavir.

 

S druge strane, Branko Radičević je bio siromašni student i pesnik, uz to i bolestan od tuberkuloze zbog čega je upisao studije medicine. Bio je nadaren za pisanje, slikarstvo i jezike, ali, podmukla bolest (od koje mu je umrla cela porodica!) ga je omela u tome.

 

Džin Vajlder i Gilda Radner: Ljubavna priča lepša od bilo koje romantične komedije (FOTO)

 

Upoznali su se u bogatoj kulturno-intelektualnoj sferi koja je naprosto cvetala nakon definitivnog oslobađanja od Turaka, stoga i ne čudi što se romantični skromni student zagledao u "najpoželjniju devojku", koja je uzgred bila i prava lepotica.

 

Ni Mina nije bila imuna na talentovanog pesnika, o čemu svedoči njeno potonje pisanje o njemu, kao i Brankova pisma Đuri Daničiću. No, siromašni bolesni student nije se ni nadao da platonska ljubav može biti konkretizovana, te joj je napisao pesmu.

 

Napisao joj je pesmu u kojoj je oslovljava sa "sele" (što je bilo uobičajeno za to vreme), u kojoj želi da je "metne međ zvezdice".

 

Pevam danju, pevam noću,
Pevam sele, što god hoću;
I što hoću, to i mogu,
Samo jedno još ne mogu:
Da zapevam glasovito,
Glasovito, silovito,
Da te dignem sa zemljice,
Da te metnem međ' zvezdice.
Kad si zvezda, sele moja,
Da si među zvezdicama,
Među svojim, sele moja,
Milim sestricama.

Izmučen i siromašan, Branko umire od tuberkuloze 1853. u 29. godini, neki izvori tvrde da je u bolnici pored njega bila Minina majka, no, ne slažu se svi biografi oko toga.

 

Pet godina kasnije, Mina se udaje za Aleksu Vukomanovića, osnivača katedre za srpski jezik, istoriju i književnost na beogradskom Liceju (što joj omogućava da nastavi misiju svog oca Vuka Karadžića).

 

Pre 5 godina su se venčali u strogoj tajnosti: Ovako su danas Jelena Tomašević i Ivan Bosiljčić proslavili ljubav (FOTO)

 

Dobili su sina Janka, međutim, Aleksa umire nakon nepune dve godine braka. Mina ostaje sama, da se bori za sebe, svoje dete i očuvanje srpskog jezika i kulture. Zlatni dani njene mladosti, kada se uživalo uz zvuke klavira i poziralo najcenjenijim slikarima, zauvek su prošli.

 

Kada je stasao, Minin i Aleksin sin Janko odlazi kao dobrovoljac u srpsko-turski rat i gine 1876. godine. Mina tada ostaje potpuno sama. Preminula je 18 godina nakon smrti jedinca, u 66. godini.

 

Time se gasi loza Vuka Karadžića...

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker