Dok je sunce zalazilo iza reke Hadson

Džin Vajlder i Gilda Radner: Ljubavna priča lepša od bilo koje romantične komedije (FOTO)

0
On je nosio smoking. Upravo je završio snimanje scene za film "Hanky Panky", u kom je partnerka trebalo da mu bude Gilda. Prišao joj je da se upoznaju.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Vest o smrti glumca Džina Vajldera rastužila obožavaoce širom sveta...

 

Smrt svoje prave ljubavi nikada neće preboleti: Glumac otkrio nepoznate detalje o tragediji

 

Njegova ljubavna priča je lepša od bilo koje romantične komedije. Gildu Raner je upoznao 1981. godine, "dok je sunce zalazilo iza reke Hadson", piše u Vajlderovim memoarima.

Gilda je rekla da sam prislonio prepone o njeno koleno dok sam je pitao da li želi da joj donesem kafu li čaj. Kada mi je kasnije ispričala tu priču rekao sam joj: 'Ti si luda!' Ona je rekla: 'Ne to su bila tvoja ja..' (u pitanju je igra reči. 'Nuts' na engleskom znači i lud i sleng je za testise prim. aut)", napisao je glumac u svojoj knjizi.

foto: Profimedia

Gilda je i sama pisala o ovom susretu u svojoj knjizi.

Moje srce je počelo da bije, upecala sam se. Izgledalo je kao da je moj život iz crno belog prešao u Tehnikolor", svedočila je ona.

Trebalo joj je dve nedelje da napravi prvi potez sa Vajlderom. Kada se to napokon desilo, bacila ga je na krevet u hotelskoj sobi i rekla: "Imam plan za zabavu."

 

Gilda je u to vreme bila udata za gitaristu G.I. Smita, ali je Vajlderu rekla da je nesrećna.

Znala sam da ću se zaljubiti u tebe i da ću ostaviti muža", ispričao je Vajlder njene reči. Jutro posle prvog seksa je poslao kući taksijem.

Ostao je zbunjen i dirnut.

 

foto: Profimedia

Gilda, pričaš kao da je ovo bajka, a ti ćeš upoznati princa i sve će biti u redu, oboje ćemo živeti srećno do kraja života", rekao joj je.

Pa, šta je u tome loše?", odgovorila je ona.

Ipak, tada nisu mogli da žive srećno kao u bajci. Razišli su se posle godinu dana zajedničkog života jer se Vajlder umorio od njene nepresušne potrebe za pažnjom. Njena borba sa bulimijom im jer takođe bila na putu.

Mislio sam da je beba. Nije mogla bez mene", rekao je Lariju Kingu 2002. godine.

Ipak, ponovo su se pronašli i venčali 1984. delimično zahvaljujući jorškirskom terijeru koji se zvao Sparkl. Gilda je morala da propusti let i odmor sa Vajlderom da bi ostala sa psom kojeg je kupila tokom jednog od njihovih raskida. Rekla mu je da ide bez nje i da će biti dobro.

To sam čekao dve i po godine", rekao je glumac.

Bili su u braku već dve godine kada joj je postavljena dijagnoza raka jajnika, četvrti stadijum. Vajlder je bio optimista do tri nedelje pred njenu smrt. Prošla je devet ciklusa hemoterapije i 30 zračenja. Džin je bio uz nju.

Rekao sam... Zameniću životni vek sa tobom. Ironija je što sam tako i mislio. Mislio sam da će se izvući i da će živeti duže od mene", otkrio je Džin.

foto: Profimedia

Umrla je u maju 1989. godine.

Kada biste pitali Gildu, rekla bi: 'Ne budi drkadžija. Izađi, zabavi se. Probudi se i pomiriši kafu. Da li bih želeo da izbrišem uspomene koje nosim, dobre uspomene? Ne, naravno da ne. Ali ne želim da tugujem do kraja života", rekao je u intervjuu koji je 2005. dao za CNN.

Posle Gildine smrti se oženio četvrti put i to u kući koju mu je ona ostavila. U tom braku je ostao 25 godina, sve do smrti usled komplikacija od Alchajmerove bolesti. Vajlder je otkrio da je njegova poslednja supruga znala i razumela da će Gilda zauvek imati posebno mesto u njegovom srcu.

makonda-tracker