Godinu dana nakon njegove smrti umrla je i ona: Ljubavna priča Milana Kundere i njegove supruge Vere "boli" dok se čita

0

Prošlog leta pisac je preminuo u 95. godini, a sada i ona putuje kod njega kako bi zajedno nastavili gde su stali 

LJUBAVNA PRIČA MILANA KUNDERE I VERE JE NESTVARNA
LJUBAVNA PRIČA MILANA KUNDERE I VERE JE NESTVARNA foto: Gallimard / ČTK / Profimedia

Supruga poznatog češkog pisca Milana Kundere, Vera Kunderova  preminula je u 89. godini, preneli su domaći mediji. Samo godinu dana od kada je umro njen suprug i ona je završila svoj životni put na ovom svetu.

 

O Milanu i Veri se nije često pisalo u medijima, ali se zna da su jedno drugom toliko bili privrženi da nisu mogli da zamisle život jedno bez drugog. I čini se da je tako bilo sve do poslednjeg trenutka. 

 

U braku su bili od 1967. godine. Živeli su u Parizu i vodili miran život. Godinama je kolala priča o tome kako se ovaj par pronašao, zaljubio i šta je sve on bio spreman da uradi za nju.

Milan Kundera je 1975. godine emigrirao iz Češke, nakon čega je živeo u Francuskoj, a za svoja dela dobio je brojna priznanja. Mnogi kažu da je bio veoma skroman čovek koji nije voleo da se o njemu mnogo priča u javnosti.

 

Svoj privatni život držao je daleko od medija, ali se ipak ljubavna priča njega i njegove Vere često prepričavala.

 

Pre Vere Kundera je imao jedan brak koji je vrlo brzo završen, pa ga mnogi nazivaju samo jednom epizodom u životu ovog velikog pisca. Onu pravu ljubav upoznao je kada se sreo sa Verom, koja je 1963. godine ponela njegovo prezime. 

 

VERA JE UMRLA OD TUGE ZA SVOJIM SUPRUGOM
VERA JE UMRLA OD TUGE ZA SVOJIM SUPRUGOM foto: Třeštík Jan / ČTK / Profimedia

Lepa devojka po imenu Vera Hrabankova bila je muzičarka i kompozitorka, tv-spikerka iz Brna. Čim su se upoznali bilo je jasno da su stvoreni jedno za drugo. 

 

Legendarna priča da je Kundera godinama bio u falsifikat braku prepričava se i dan danas. Kako su mediji preneli, Kundera je sa kumom zamenio mesta na venčanju, kum se potpisao prezimenom Kundera, a Kundera se potpisao prezimenom kuma, Jestrab.

 

MILAN I VERA SU PROVELI CEO ŽIVOT ZAJEDNO
MILAN I VERA SU PROVELI CEO ŽIVOT ZAJEDNO foto: Philippe Blet / Shutterstock Editorial / Profimedia

Niko to nije znao, pa je brak zaključen, ali to nije ništa značilo srećnim mladencima, koji su u braku ostali do poslednjeg dana života. Nakon što je pisac pre oko godinu dana preminuo sada je svoj život zvršila i njegova supruga Vera.

 

Vera do poslednjeg dana upravljala je svim njegovim književnim poslovima, ona je bila njegova supruga, agent i pomoćnik.

Milan je obožavao svoju ženu. Jednom je, zbog njenog sna, sa polica svog doma u Parizu sklonio čak 3000 svojih knjiga. Svoju veliku kolekciju knjiga poklonio je biblioteci u Brnu, svom rodnom gradu. N

 

Kako se pisalo, Veri je u san došao pokojni američki pisac Filip Rot i šapnuo joj na uho tu ideju. Par se, ipak, pomalo rastužio kad su police bile prazne, pa je Vera na njih poređala kestenje i neke sitnice koje je kupila u Pikasovom muzeju u Parizu.

 

Bonus video:

Mladi pisac izdao knjigu o svojoj borbi protiv opake bolesti 

 

 

makonda-tracker