granica je ljubav

Kada on priča o ljubavi, vreme stane: Petar Božović o tragediji koju je doživeo u mladosti

1

Petar Božović rečima o ljubavi i ženama nikad neće prestati da nas oduševljava.

foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Čini se da o Petru Božoviću znamo toliko toga, a opet to nije dovoljno da naučimo sve njegove principe i pričamo o ljubavi onako kako ona to zaslužuje.

 

Slavni glumac se poslednjih godina povukao sa scene, a sada se pojavio detalj iz njegove mladosti za koji je retko ko znao.

 

- Moja prva ljubav iz gimnazije, koja se nastavila i na fakultetu, poginula je. Mira Pešić. Bila je divna devojka. Išla je paralelno i u gimnaziju i u baletsku školu. Bilo je strašno preživeti njenu smrt. Čak mi je i sećanje teško. Kasnije sam je često sanjao, pa i dan-danas... Kada se probudim, kao da je živa... pa se čudim što je nema tu pored – rekao je Petar.

 

Petar Božović ističe da je posle toga otišao u Pariz i da je imao problem u kući pošto se nije slagao sa maćehom.

 

- Teško je kada dođeš sa sela, iz one širine u neki stan u kojem nema te atmosfere, ni slobode, ni širine. I odem ja za Pariz. Stvarno ne znam šta sam zamišljao... Mislio sam kako ću tamo da radim, da studiram...

 

Na kraju se vratio u Beograd, diplomirao glumu i apsolvirao italiijansku književnost.

 

Slavni glumac se osvrnuo i na glasine da je preoteo ljubav Orsonu Velsu.

 

- Oženio sam se glumicom Marinom Koljubajevom. To je bila ljubav iz predstave “Sladostrasnici Karamazovi” našeg profesora Predgraga Bajčetića u Ateljeu 212. Brak sa Marinom se završio jer nije htela da rodi drugo dete. Abortirala je. A ja sam hteo veliku porodicu. To su jednostavno bile dve koncepcije. Nažalost, tako je bilo.

 

Nisam preoteo Olgu Palinkaš Orsonu Velsu, pusti me toga! Nikada nikoga ni od koga nisam preotimao. Bio sam sa Olgom jedno deset godina, živeli smo u Los Anđelesu, Beogradu, Zagrebu... Onda je došao rat, a ljubavi za vreme rata uspevaju samo u lošim američkim filmovima – rekao je svojevremeno za Blic.

 

 

makonda-tracker