O njima su pisani romani

Zabranjena ljubav, strast i prkos: 5 seksualnih afera koje su promenile tok istorije

0

Istorija je puna velikih ljubavnih priča, ali neke su uticale na buduća zbivanja više od drugih...

foto: Profimedia


Čarls Dikens i Neli Ternan

 

Ni književni geniji nisu otporni na krizu srednjih godina. Do 1857. godine, 45-godišnji viktorijanski novelista bio je na vrhuncu moći i navodno uzoran suprug i otac devetoro dece. Ali zatim je započeo vezu sElen Neli Ternan, talentovanom mladom glumicom koju je zapošljavao, a koja je bila tek godinu dana starija od njegove tada 17-godišnje ćerke.

 

Život Grejs Keli bio je daleko od bajke: Da bi postala princeza platila je milione - i napustila svet nesrećna

 

Ova afera predstavlja najbolje i najgore trenutke života pisca. Dikensov brak se raspao, a sledećih 13 godina (do smrti) proveo je s Neli, premda ga je neumoran i uspešan trud da njihovu vezu sakrije od javnosti možda pogurao u smeru smrti. Veruje se da je Neli inspirisala neke tamne, tajnovite karakteristike njegovih kasnijih dela i nekoliko likova, uključujući i Estelu u Velikim očekivanjima.

 

Henri VIII i Ana Bolen

 

Ovaj istorijski par, portretiran u mnogim filmovima, knjigama i serijama, oduvek je privlačio pažnju javnosti, iako su detalji oko njihove veze do danas ostali nepoznati. Čini se da je uprkos godinama čestita udvaranja seksualna veza Ane i Henrija stvarno počela tek kada su se venčali i nakon što je njegov prethodni brak razvrgnut.

 

Henrijev pokušaj da legalizira brak sa Anom uzrokovaće poznato razdvajanje Engleske od rimokatoličke crkve, nakon čega će kratki brak rezultirati rođenjem buduće kraljice Elizabete I i odscecanjem Anine glave.

 

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker