O njima su pisani romani

Zabranjena ljubav, strast i prkos: 5 seksualnih afera koje su promenile tok istorije

0

Istorija je puna velikih ljubavnih priča, ali neke su uticale na buduća zbivanja više od drugih...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Neke su priče bile kao iz bajke, dok su one, počele u seni kao preljubničke veze, bile i ostale najintrigantnije.

Otkrivamo neke od najznačajnijih takvih veza.

 

Meri Godvin i Persi Biš Šeli

Jedna od najznačajnijih književnih istorijskih veza počela je 1814. godine, kada su se upoznali 16-godišnja Meri Godvin i 21-godišnji oženjeni pesnik Persi Šeli. Upoznali su se tajno na grobu Merine majke, sufražetkinje Meri Vulstounkraft, gde se dogodila ljubav na prvi pogled, zbog koje je mlada spisateljska nada ostala trudna, a Šeli se otuđio od supruge.

Ljubavnici su se venčali nekoliko godina posle, kad je Šelijeva trudna supruga počinila samoubistvo tako što se utopila u Hajd parku. Brak je pak okončan kada se pesnik utopio nekoliko godina kasnije, iako su u međuvremenu stvorili nekoliko književnih remek-dela, uključujući i Merinog Frankenštajna, kojeg je napisala na odmoru u Švajcarskoj, sa Šelijem i Lordom Bajronom 1816. godine.

 

Kad život zaboli: Najtragičnije ljubavne priče slavnih parova

 

Katarina II Velika i Grigorij Aleksandrovič Potemkin

 

Svakoj velikoj carici treba savetnik, vojni strateg, srodna duša i dečko za razonodu, a u slučaju Grigorija Potemkina, on je bio sposoban da izvršava sve ove uloge. Katarina Velika upoznala je Potemkina, kada joj je mladi zapovednik (10 godina mlađi od nje) pomogao da svrgne s prestola svog razočaravajućeg supruga cara Petra III, 1862. godine. Njihova žestoka veza konzumirana je prvi put u sauni u podrumu Zimskog dvorca.

 

Ovaj par predstavljao je snažne političke saveznike sledećih decenija. Ali kako je rasla Potemkinova uloga na dvoru, tako se smanjivala ona u Katarininoj spavaćoj sobi i to do te mere da je postao svojevrsni svodnik koji je carici nastavio da dovodi mladiće koji bi joj se mogli svideti.

 

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker