imali su devetoro dece

40 GODINA JE NOSILA CRNINU I TUGOVALA ZBOG NJEGOVE SMRTI: Najlepša ljubavna priča u istoriji britanske kraljevske porodice

0

Početkom godine britanska serija Viktorija podsetila nas je na jednu od najvećih ljubavi u istoriji ne samo kraljevskih porodica, već celog sveta.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Toliko veliku da je dotična dama nakon smrti supruga čak 40 godina, do svoje smrti nosila crninu i žalila za voljenim, ocem svoje dece i prvom i jedinom ljubavlju!

 

Misteriozni muškarac u kraljičinoj sobi i Čarlsovi vreli razgovori: 8 skandala koje britanska kraljevska porodica čezne da zaboravimo

 

Kad joj je, nakon 22 godine braka u kojem je rođeno devetero dece, umro suprug, britanska kraljica Viktorija bila je očajna. Sve te godine kraljica i princ bili su kao jedno. Izuzetna povezanost ovog bračnog para bila je uistinu retkost jer u to vreme svi brakovi plemića sklapani iz interesa.

 

Ali Viktoriju i Alberta je vezala iskrena i snažna ljubav i sve godine braka bili izuzetno privrženi jedno drugome.

 

Njihova ljubavna priča počela je kad su imali 19 godina.

 

foto: Profimedia

Viktorija je godinu dana ranije postala kraljica, a njen ujak, majčin brat, belgijski kralj Leopold zaključio jer da bi bila šteta nemati englesku podršku i savezništvo u budućnosti. Osim toga naslutio je i potencijalno “ubacivanje” u kraljevsku liniju nasleđivanja u Britaniji pa tako došao na ideju da svog sestrića Alberta nekako približi Viktoriji. I uspeo je.

 

Brak Viktorije i njenog prvog rođaka vršnjaka Alberta, koji je pripadao nemačkoj dinastiji Sahsen-Coburg-Gota bio je tako unapred dogovoren, ali ona se ludo zaljubila u čoveka kojeg su joj drugi odabrali. Nemački princ Albert oborio ju je s nogu i odmah je osetila privlačnost prema njemu.

 

Ona je zaprosila njega

 

Tada je Viktorija zapisala:

Toliko je divan, taj prefinjeni nos, ta predivna usta, to divno lice.

Mogla je da bira bilo kog evropskog princa, ali ona je htela samo njega, te je u oktobru 1839. godine odlučila da ga zaprosi.

Iznova smo grlili jedno drugo, bio je toliko drag i nežan. Osetila sam da je ovo jedan od najlepših trenutaka u mom životu", zapisala je nakon veridbe u svom dnevniku.

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker