O ljubavi, modi i saradnji sa Kusturicom

Monika Beluči: Balkan je neverovatna zemlja, tužne lepote (FOTO)

0

Zvezda filmova "Malena", "Na mlečnom putu" i "The Apartment", imaće i jednu malu premijeru na 70. Kanskom festivalu...

foto: PRofimedia
foto: PRofimedia

U pitanju je epizodna uloga u dugoočekivanom nastavku hit serije "Twin Peaks", slavnog Dejvida Linča koja je premijerno puštena juče u etar na HBO.

Italijanska glumica, legendarna Monika Beluči ovih dana je u žiži interesovanja nakon što su je organizatori Kanskog festivala izabrali za voditelja, odnosno domaćicu ceremonije otvaranja i zatvaranja, navodi Elle. Tokom ekskluzivnog razgovora za WWD portal, Monika je novinare ugostila u svom domu osvrnuvši se na čast koja joj je ukazana kada ju je generalni direktor festivala, Tijeri Fremo, pozvao da bude dama koja će otvoriti i zatvoriti (28. maja) jubilarno izdanje najprestižnijeg filmskog festivala na svetu.

 

Monika Beluči ga je strastveno poljubila pred stotinama kamera: Ovo je muškarac kojem danas zavidi pola planete! (FOTO, VIDEO)

Uf, sećam se da sam rekla sebi: to je velika odgovornost!"

U vrlo raskošnom dekoru koji krasi njen dom a koji čine origanalna dela baroknih umetnika, modroplava fasada, dekorativni jastuci i slike filmskih legendi kao što su Sofija Loren i Merilin Monro, Monika je pričala i o prošlosti, posebno periodu koji je usledio nakon razvoda od Vinsenta Kasela koji je u Evropi imao razmere reakcije jednako kao Brangelina razvod...

Prošlost me ne čini tužnom. Više se osećam nekako melanholično jer sam romantik i pamtim lepe trenutke koji su prošli. Ova kuća u koju sam se preselila nakon razvoda je prilično romantična, i predstavlja neki miks Italije i Francuske."

U pomenutoj kući Monika živi sa svoje dve ćerke, Leoni i Devom. Muza Dolče i Gabane koja već godinama neguje dolce vita glamur i tu klasičnu lepotu svojstvenu velikim divama filma smatra da je njen stil vrlo klasičan, ali bezvremenski.

Možda krajnje nesvesno moj stil je vrlo italijanski, koristim klasičan i jednostavan kroj jer je moja figura prilično obla, rasna. Boje i menjam, ali krojeve teško. Držim ih vrlo klasičnim. Naravno, kada idem da pokupim ćerke iz škole, praktikujem da nosim majicu i džins."

Beluči, koja je iz modelinga uplovila u svet filma, na ovogodišnju Met galu je došla u pratnji velikog Valentina Garavania, u classy crnoj haljini. Kada su je novinari pitali da li je time želela da otkrije kako joj je italijanski mag najomiljeniji među dizajnerima, Monika je odgovorila da ne favorizuje nikoga.

 

Čudesna Monika neprestano iznenađuje: Najseksepilnija brineta na svetu postala PLAVUŠA (FOTO, ANKETA)

Ima toliko kreatora. Nikad modu nisam doživljavala kroz prizmu dizajnera, već kroz sopstveni, lični afinitet. Da li taj kroj odgovara meni, mojoj figuri a ne da li mi odgovara ili ne odgovara što je model uradio taj i taj dizajner."

Ekipa WWD portala intervjuisala je glumicu baš u trenutku kada je za francuskog predsednika izabran Emanuel Makron, pa su taman iskoristili momenat da divu priupitaju šta misli o novoizabranom prvom čoveku Francuske, a posebno koje mišljenje ima o njegovoj supruzi.

Meni su oni divan par! Mislim da su Francuci ovim izborom pokazali da im je potrebna promena, i to velika, a mladi ljudi obožavaju Makrona. Njihov izbora takođe dokazuje da ne mora zemlju da vodi neko stariji, da bi Vlada donosila ozbiljne odluke. Emanuel je i simbol mladosti, kao i činjenice da je budućnost u mladim generacijama."

Novinare je zanimalo i kakve utiske nosi sa snimanja svog poslednjeg filma "Na mlečnom putu" koji je režirao Emir Kusturica, u kome Monika glumi Srpkinju italijanskog porekla u koju se zaljubljuje mlekar koga igra srpski režiser. Za potrebe ovog filma, lepa glumica koja je najstarija glumica koja je igrala Bond devojku (u 51.) je morala da nauči da priča srpski jezik.

 

Jednostavnom kombinacijom oduševila je Moniku Beluči: Sloboda Mićalović održala pravu modnu lekciju! (FOTO)

Balkan je veoma opasno, turbulentno mesto u kome i dalje nekako osećate tenziju, kao da ste pored bureta baruta koje će svakog treba eksplodirati. S druge strane to je zemlja neverovatne lepote, ali neke tužne lepote koja je usledila nakon građanskog rata.

 

Iako je on davno završen, nekako kao da je obeležio taj prostor za sva vremena. Bila mi je čast da budem deo Kusturičinog filma. On je jedan od onih režisera koji prepliću realnost sa poetičnom atmosferom, jer poezija i umetnost su u najmračnijim trenucima bile i još uvek su najbolji način da premestite bol, tugu, gubitak. Nešto što dolazi neizbežno sa ratom."

Sledeći projekat glumice rezervisan je za film o italijanskoj komunistkinji i fotografkinji - Tini Modoti koja je bila aktivna tokom 40-ih i 50-ih godina prošlog veka.

Fascinira me njena savremenost i hrabrost u delima. Iako je bila iz radničke, siromašne klase uspela je da otputuje u Ameriku i proputuje Meksiko, Rusiji i Španiju za vreme njihovog građanskog rata. Bila je muza mnogima, od Edvarda Vestona preko Pabla Nerude do Diega Riviere, a od muze je postala aktivistkinja i sjajan fotograf. Bila je strastvena i liberalna žena za to vreme u Italiji u kojoj je tada malo žena moglo da živi i radi bez muškog oslonca."

Na pitanje da li je sada glumicama lakše nego pre, Monika odgovara potvrdno.

 

Lepotica i zver modernog doba: Zašto se o braku Monike Beluči i Vensana Kasela priča i GODINAMA nakon razvoda? (FOTO)

Obožavala sam Sofiju Loren, Silvanu Mangano i Moniku Viti, ali vremenom, bez obzira na njihovu lepotu i talenat, ove glumice kada su prošle četrdesetu nisu glumile. Ako i jesu, to je bilo retko. Sada mi se čini da se to nekako menja. Živim u Francuskoj, pa možda zbog toga jer su tamo i dalje među vodećim glumicama, one koje su davno zašle u pedesete - Izabele Hupert, Katrin Denuve, Natali Bej, dok u Engleskoj i dalje snimaju Helen Miren i Džudi Denč. Pa i ja sama sam dobila priliku da na pragu šeste decenije zaigram u Džejms Bond filmu."

Novinare je zanimalo i zašto ne živi u Italiji, već Francuskoj.

Italija me je naučila kakva majka da bude, dok mi je Francuska dala taj osećaj slobode. Iako volim Italiju i tu slavu žene koju neguju Italijani, uostalom ja sam Italijanka, u Francuskoj sam naučila koliko su se žene borile za svoja prava, za neki bolji svet.

 

Zato odatle imamo toliko sjajnih pisaca i režisera. Italija je još uvek zemlja mačo muškaraca, zemlja u kojoj vlada i vladaće konzervativan odnos prema životu, pored svog onog hedonizma."

 

makonda-tracker