glossy intervju

Frajle: Spojila nas je nesrećna ljubav

1
Nevena Buča iz popularnih Frajli otkriva kako su četiri Novosađanke od sosa postale đevojke iz snova i umesto jednog momka uspele osvoje ceo region
foto: Promo, Mare Milin
foto: Promo, Mare Milin

Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča četiri su Frajle čije se pesme slušaju od Vardara pa do Triglava. Za osam godina postojanja benda, snimile su tri albuma prepuna hitova i osvojile publiku najrazličitijih muizičkih afiniteta. Ovih dana promovišu četrviti album Ljubav na dar i za Glossy otkrivaju šta ih je spojilo, kako opstaju zajedno uprkos svemu i zašto je dobro što i dalje imaju tremu.

Ovog meseca izašao je vaš četvrti album pod nazivom Ljubav na dar. Kakvi su vasi utisci i očekivanja?

- Utisci su divni, prve reakcije publike su super. Čekamo da se album još više zavrti, da ljudi nauče pesme, da ih izvodimo uživo... Jedva čekamo koncertnu sezonu, leto, festivale, pa da onako zajedno zapevamo sa publikom.

 

Pogledajte kako Frajle snimaju spot: Najzanimljviiji momenti sa seta

 

Poslednji album ste izdale 2015. godine. Mislite li da će ovaj album imati bolji plasman od predhodnog?

- Tokom priprema ovog albuma sarađivala sam sa velikim imenima kao što su Alka Vujica, Vana i producentima kao što su Voja Aralica, Nikša Bratoš, Ante Gelo, Filip Gjud, Fudo Brnaš, tako da mogu da se pohvalim najkvalitetnijom ekipom saradnika. Imamo zadovoljstvo da iz godine u godinu ostvarujemo saradnju sa velikim brojem regionalnih muzičkih velikana. Mi takođe sazrevamo, a samim tim i naša muzika, pa se i očekuje da svaki novi album bude iskorak od predhodnih.

Koju pesmu biste izdvojile?

- Svaka ima nekog svog favorita i u tome se razlikujemo. Marija voli Pekara, Jelena Srce moje, Nataša Ljubav na dar, a meni je omiljena Ljubi, ljubi.

Kako birate pesme? Da li se uvek sve četiri slažete oko izbora pesama?

- Svaka od nas komponuje, piše tekstove i tako stavlja svoj lični pečat. Zaista retko dolazi do mimoilaženja u mišljenju. U muzici morate biti iskreni pred sobom i drugima, a svaka pesma nađe svoj put.

 

foto: Promo, Mare Milin

Kako su se Frajle okupile 2009. godine? Da li je to bilo spontano ili vas je neko okupio?

- Svaka od nas je pre Frajli imala dosta muzičkog iskustva. Radile smo sa bendovima, u mjuziklima, pevale prateće vokale... Te 2009. godine dobile smo poziv da idemo u Crnu Goru i da tamo imamo nekoliko nastupa u Budvi i Podgorici. Iskreno, u pitanju je bila ljubav, jer je misija bila da osvojimo jednog momka. Nažalost, tog momka nismo osvojile, ali je nastao bend koji je pre neki dan proslavio osmu godinu i jako smo srećne zbog toga!

Frajle ponosne dobitnice Oskara: Priznanje je stiglo u pravi čas!

 

Ispričajte nam neku anegdotu sa vaših turneja?

- Imamo ih mnogo ali se jedna nekako najviše se izdvaja. Bilo je to na samom početku benda, kada smo krenule na to putovanje u Crnu Goru. Nismo još bile izabrale ime za grupu i uglavnom su nas svi znali po bendovim sa kojima smo tada svirale. Na brzinu smo smislile da se zovemo Dream girls. Međutim, kada smo stigle u Crnu Goru, na mestu gde smo svirale stajao je veliki plakat na kom je pisalo Đevojke iz snova. Nama je to naravno bilo jako smešno, ali smo ipak odlučile da ne budemo đevojke iz snova. Kada smo se vratile u Novi Sad, razmišljale smo i odlučile da umesto prve opcije koja nam je bila u glavi, a to je da se zovemo Sose, ipak budemo Frajle.

Da li ste se nekada posvađale?

- U svakom kolektivu dolazi do malih nesuglasnica, ali smo vremenom nas četiri postale uigran tim koji funkcioniše kao jedna mala porodica.

 

The Frajle: Sve za jednu, jedna za sve

 

S obzirom da ste dosta na putu zbog poslovnih obaveza, kako usklađujete privatne i poslovne obaveze?

- Istina je da smo mnogo vremena na putu i da se, čim se vratimo u Novi Sad, odmah spremamo za sledeći put. Teško je sve uskladiti, ali se maksimalno trudimo da imamo vremena za porodicu i prijatelje.

Da li imate tremu pred koncerte?

- Uvek postoji pozitivna trema. Volimo je jer na taj način pokazujemo koliko nam je stalo do nastupa.

Proputovale ste pola sveta , da li Vam se neki grad posebno dopao?

- Jeleni je omiljeni Beč, Mariji Amsterdam, a Nataši i meni Njujork.

Da li delite obaveze u grupi ili do toga dolazite spontano?

- Nije moguće postići sve ako niste dobro organizovani. Sve obaveze delimo da nam bude lakše.

 

Disko kugla, đinđe, perje na rukavima: Frajle sa Manjifikom u šaljivom, ali zavodničkom izdanju (FOTO)

 

Kakvi su vam dalji planovi vezani za karijeru?
- U toku je promocija albuma Ljubav na dar koji je izašao u šest zemlja regiona, od Slovenije do Makedonije. Svuda poklanjamo CD, na MTV Domaćici vrte se naši spotovi sa novog albuma. Tokom leta smo uglavnom na primorju, a na jesen radimo koncerte zatvorenog tipa. Pripremamo se za regionalnu turneju.

 

 

makonda-tracker