The Frajle: Sve za jednu, jedna za sve

0
Premda ih je okupio isti san, članice muzičkog sastava The Frajle, Marija Mirković, Nataša Mihajlović i sestre Jelena i Nevena Buča, ističu kako su bile dovoljno uporne i tvrdoglave da se same izbore za ono što žele
The Frajle, Foto: Bojan Andrejek
The Frajle, Foto: Bojan Andrejek

Zauzevši zavidnu poziciju na domaćoj muzičkoj sceni, dale su primer kako uspeh može da se postigne i kada niste deo standardnog estradnog scenarija. Novosadski muzički četverac koji čine Marija Mirković (29), Nataša Mihajlović (34) i sestre Jelena (32) i Nevena Buča (35) okupljen je u bend The Frajle, grupu formiranu 2009. godine i poznatu po kabaretskim nastupima i originalnom stilu. Harizmatične pevačice za Story objašnjavaju kako su zaradile prvi džeparac i na koji način rešavaju međusobne nesuglasice. Osvrću se i na početke svoje karijere, a tada beše teško...

Story: Šta je obeležilo vaše prve dane provedene u Novom Sadu?

Marija: Rođena sam u Prištini, a prve dane nakon preseljenja u Novi Sad obeležilo je moje gubljenje po ulicama i čuđenje kako nema policije pod punom ratnom opremom, demonstracija i svega onoga što je karakterisalo moj rodni grad. Bilo mi je dosadno jer nisam navikla na takvu lagodnost, ali Novi Sad me je pripitomio i okrenuo muzici. Trenirala sam streljaštvo, pa volim da kažem da sam vazdušni pištolj zamenila gitarom.

Nataša: Odrasla sam u Sremskoj Kamenici, u kući pored Dunava, i bila  sam veoma nemirno dete. Za Novi Sad vezivali  su me muzička škola, časovi engleskog i folklor, a sada mi je drago što sam uživala i u blagodetima manjeg mesta i u onome što nudi veliki grad.

Jelena: Posle završene srednje škole u Somboru upisala sam ekologiju i vreme provodila na fakultetu.  Uporedo sa tim, zajedno sa sestrom Nevenom tragala sam za mestima gde možemo da sviramo.

Nevena: Ja sam upisala psihologiju, ali osim studija sa Jelenom sam tražila mesta za nastup, pogotovo u krugovima koji su zatvoreni i definisani. 

Story: Ističite da ste za svoju poziciju borile same. Da li vam je zbog toga uspeh slađi ili vas je ta borba umorila?

Nevena: Možda bi bilo lakše da smo imale neku podršku, ali definitivno nas je ovakav put naučio mnogo čemu. U želji da ostvarimo san, sve što ranije nismo znale savladale smo dvostruko brže. Naučile smo da budemo ton majstori, popravljamo auto, pregovaramo i dogovaramo, slušamo svoju intuiciju i još mnogo toga. Ponosne smo na to.

Story: Kako ste zaradile prvi džeparac?

Marija: Sa 17 godina zaradila sam prvih 20 maraka pevajući u bašti jednog kafića, a za te pare sa društvom sam mogla da popijem mnogo kafe.

Nataša: Imala sam bend kao osamnaestogodišnjakinja, a u isto vreme završavala sam Karlovačku gimnaziju i radila tezge. Bilo mi je važno da pevam, a ako se za to dobija novac - pun pogodak.

Jelena: Nevena i ja smo prvi džeparac zaradile još u srednjoj školi na svirki u Somboru, a dobijeni novac podelile smo na ravne časti.

Story: Koliko ste bile bliske pre nego što je bend Frajle osnovan?

Nevena: Poznavale smo se sa klupske scene, kao koleginice. Vremenom smo počele da se družimo i 2009. godine otišle smo u Crnu Goru da sviramo, zaradimo koji dinar i vratimo se u Novi Sad. Na prvom nastupu shvatile smo kako među nama postoji neka magija i ta svirka traje i dan-danas.

Story: Kako ste prevazilazile krizne trenutke tokom karijere?

Marija: Bilo je momenata kada nam prozori na kolima nisu dihtovali dobro dok je spoljna temperatura bila u minusu, kada nam je gazda lokala posle svake pesme dolazio i opisivao liriku sledeće numere, kad smo jele samo sendviče sa kiselim krastavcima i margarinom da bismo sakupile novac za gitarske žice, a najbliži nam savetovali da se okanemo tamburanja i radim nešto ozbiljno... Svaka od nas sa tim teškoćama borila se na svoj način.

Story: Svirale ste u avionu, u manastiru, u izlogu, u bolnici, na hidroelektrani... Da li je to bilo profitabilno?

Nevena: Dobijale smo pozive za takve nastupe, a i volimo kada je nešto novo. Nije sve u profitu i ne treba da bude. Mnogi od tih događaja bili su humanitarni, od prikupljanja pomoći do poklanjanja osmeha ljudima... Story: Kada se dogode neke svađe unutar benda, kako ih rešavate?

Nevena: Mi to nazivamo kreativnim razmiricama, ali na kraju dogovor kuću gradi. To su konstruktivne diskusije, a do rešenja dolazimo zajedno. Kod nas važi pravilo svi za jednog, jedan za sve. 

Story: Na koji način frajer treba da priđe frajli?

Jelena: Frajla, kao i većina drugih dama, očekuje inteligentan, duhovit, simpatičan i jedinstven pristup. Prilaženje i upoznavanje divan su početak večeri, a na sreću ima mnogo dobrih frajera, kako mi to volimo da kažemo, i drago nam je što ih poznajemo.

Story: Postoji li na javnoj sceni frajer kojeg smatrate pravim džentlmenima?

Jelena: Postoje mnogi, a među njima su Sergej Ćetković, Nikola Đuričko, Miloš Biković, Gitarsi, Zdravko Čolić i Đorđe Balašević. Oni plene harizmom, odmerenošću, kreativnošću i manirima.
Story: Razmišljate li o osnivanju porodice?

Nevena: Sve četiri dolazimo iz velikih porodica u kojima brakovi decenijama uspešno opstaju. Nažalost, danas je teško bilo šta planirati, pa tako i zasnivanje porodice, ali verujemo da je to nešto što se dogodi kada su obe strane spremne, a iako se bavimo zahtevnim poslom, naši snovi nisu drugačiji od onih koje sanja većina ljudi.

Story: Da li bi Frajle volele da u skorije vreme postanu majke?

Jelena: Na putovanjima često pričamo o tome kakvi će biti naši mali naslednici i činjenica je da smo sve četiri oduševljene tom idejom. Ako naslede različite karaktere kakve imamo mi i naprave jednog dana bend, sigurne smo kako ćemo imati opasnu konkurenciju.

 

Stefan Tošović

 

makonda-tracker