icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Dirljiva ispovest NAKON PORODIČNE TRAGEDIJE

Mateja Kežman: Otac me je naučio da budem borac

Nekadašnji fudbalski as, a danas uspešni sportski menadžer Mateja Kežman prvi put nakon smrti roditelja opisuje kako se izborio s velikom boli, priča o načinu na koji vaspitava svoju decu, ali i o odnosu s novom devojkom s kojom je više od godinu dana u vezi
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Proslavljeni fudbalski as Mateja Kežman (37) oduvek je privlačio veliku pažnju javnosti kako zbog toga što je bio velika pretnja za protivnički šesnaesterac, tako i zbog svog stila života. Nakon završetka sportske karijere, odlučio je da u autobiografiji Samo Bog može da mi sudi, opiše sve upečatljive momente koji su ga oblikovali kao igrača, ali i nepravde koje je osetio na svojoj koži. Ipak, samo mesec dana po objavljivanju knjige, preminuo je njegov otac Zlatko, koji mu je bio najveći životni uzor i oslonac. Zbog iznenadne očeve smrti i velike tuge, Kežman se povukao iz javnosti, a utehu je pronašao u novoj ljubavi, devojci Tari koja mu je pomogla da prebrodi ovaj težak period.
 
foto: Aleksandar Jovanović Cile


U intervjuu za Story, sadašnji sportski menadžer prvi put govori u javnosti posle očeve smrti, objašnjava kako uspeva da pronađe duhovni mir i otkriva svoje poslovne planove za budućnost. Osvrće se na to kako je u prethodnom periodu proživeo uspone i padove na ljubavnom polju, nakon razvoda od supruge Emilije s kojom ima Lazara, Jakova i Aleksandru, ali i raskida veridbe s Marijom Perković koja mu je rodila četvrto dete, sina Filimona, govori na temu roditeljstva i svih izazova s kojima se tokom odrastanja svojih naslednika susreće.

Story: Više od godinu dana prošlo je od objavljivanja vaše autobiografije, da li su se utisci sada slegli?

- Autobiografija je sportska priča koja je završena kada sam okončao karijeru. Pustio sam da prođe neko vreme, da se sve lepo slegne, pa tek onda na papir stavio svoja iskustva koja mogu da budu poučnu za mlade ljude, sportiste, decu... Zaključak je da se pravi, mukotrpan i pošten rad isplati. Na osnovu njega, mogu da se ostvare svi snovi i napravi sjajna karijera. Neposredno pošto je autobiografija objavljena, umro mi je otac, pa zbog toga nije prezentovana onako kako je trebalo zato što sam se povukao iz medija. Bilo mi je veoma teško u tom periodu, ali nadam se da će biti prilike da se knjiga predstavi na pravi način jer sam dobio mnogo pozitivnih komentara.

Mateja Kežman sa devojkom uživa u skijanju

Story: U menadžerskom poslu nasledili ste talenat od oca, koji je i vodio vašu karijeru. Primenjujete li neke njegove savete danas?

- Moj otac bio je pre svega to, moj otac, pravi prijatelj, a onda je vodio računa o mojoj karijeri, posebno u nekim presudnim momentima. Njegovi rezoni, razmišljanja i pravila koja su se poštovala u vreme kada je on to radio i danas mi dosta znače u ovom poslu. Bilo je mnogo stvari koje sam uspeo da naučim od njega o tome kako se vodi dobra karijera i to mi pomaže u radu s mojim igračima s kojima sam napravio kvalitetne poteze. Moje ime i karijera koju sam napravio otvaraju mi mnoga vrata.

Story: Uprkos brojnim obavezama često ističete kako volite da vreme koje provodite sa svoje četvoro dece bude kvalitetno?

- Naša svakodnevica vezana je za kompjutere jer, nažalost, svet danas tako funkcioniše. Odrastao sam u prirodi, kao deca odlazili smo na kampovanje i to je ostalo u meni do sada. Kad god sam u prilici, svoju decu vodim u prirodu, a zimi ih forsiram da skijaju. Bio bih srećan kada bi i oni zavoleli prirodu.
 
foto: Slobodan Pikula


Story: Koje životne savete im dajete, a koje ste naučili od vašeg oca?

- Učim ih da budu dobri ljudi, da emituju lepu energiju, jer odatle sve potiče. Kakve su vam misli, takav vam je život, kakav god problem da naiđe, naići će i rešenje. Odrastao sam u normalnoj, skromnoj porodici, bio sam srećan kod kuće. Naravno, bilo je i teških momenata u mom detinjstvu, otac je u to vreme mnogo radio, ali imali smo ljubav. Trudim se da i danas tako živim, vaspitavam ih da budu pošteni i bore se za sve u životu na pristojan način, kao i da nije sve u novcu. Ima mnogo važnijih stvari od slave. Majka me i dan-danas vaspitava, kudi i kori, ali mislim da je baš to urodilo plodom.

Spreman za novi brak: Mateja Kežman zaprosio devojku Taru

Story: Mlade generacije hvale vas i pričaju o vašim uspesima. Koliko vam to imponuje?

- Uradio sam dosta dobrih stvari, kada se pogledaju klubovi u kojima sam igrao, golovi koje sam dao, pa i sama popularnost koju sam stekao, tako da ima podosta toga što ostaje u nasleđe mlađim generacijama. Zbog toga mi imponuje, ali ne opterećujem se time niti se gordim, jer Gospod mi je dao snagu da sve to uradim. Ne volim da pričam o svojoj prošloj karijeri, trudim se da radim tako da se za neku godinu priča o uspesima koje sada pravim.
 
foto: Privatna Arhiva


Story: Svetski mediji imaju reči hvale za rezultata koje sada postižete.

- Kod nas se, nažalost, najmanje cene uspesi ovdašnjih ljudi. Ne boli me to, ali to je realnost. Mnogo više poštovanja tokom karijere imao sam u inostranstvu nego kod nas. Banalan primer, pre neki dan, na zvaničnom sajtu FIFE čestitali su mi rođendan. Baš to je još jedan dokaz da sam ostavio traga i da će mlađe generacije koje dolaze imati o čemu da pričaju.

Story: Na koji način ste proslavili rođendan?

- Nisam neki ljubitelj svog rođendana, te gužve i pažnje, jer mi je bilo dosta toga tokom karijere. Obeležim ga u krugu porodice, kod brata, ali ništa grandiozno, daleko od javnosti. Neke stvari ne treba ljudima nabijati na nos jer većina to sebi ne može da priušti.

Story: Poslednjih godina vas i vašu porodicu mediji u Srbiji nisu štedeli?

- Živimo u vreme tabloida i skandala, ali nije to tako samo kod nas, već svugde u svetu. Nikome ne može da prija ta gomila laži i skandala, jer danas svako o vama može da napiše šta god želi i da za to ne odgovara.

Story: Kako štitite porodicu od toga?

- Kada su deca upućena u vaš život, koliko god je to moguće, i kada svakodnevno s njima pričate, ona znaju pravu istinu. I oni su trpeli pritisak, i u školi, ali su lepo vaspitani, dobra su deca, izgurali su to na pravi način i sada svako ima svoj mir, što je i suština.

Story: Da li u nekome od vaše dece vidite naslednika u sportu?

- Svi vole sport, talentovani su i treniraju fudbal. S moje strane nemaju nikakav pritisak niti će ga ikada imati, podržavam ih u svemu i uvek ću biti tu za njih. Drago mi je što su u sportu i što tu troše energiju, a ne na ulici. I devojčice i dečaci vole sport, ali šta će od svega toga biti, nikad se ne zna. Bitno mi je da odrastaju zdravo, u ispravnom ritmu. Koliko se budu odricali, toliko će uspeha imati.

Story: Nakon svih turbulencija na emotivnom polju, možete li konačno da kažete kako ste ponovo srećni i zadovoljni u ljubavi?

- Prepustio sam se životu bez mnogo planiranja. Trudim se da svakog dana budem maksimalno ispunjen u svakom smislu. Skoro godinu i po dana u lepoj sam, opuštenoj vezi s devojkom Tarom i trudimo se da zajedno uživamo u svakom danu bez stresa i nervoze, da provodimo što više vremena u prirodi i miru s dragim ljudima.