Konstrakta i Zoe Kidah: Tako slične, a opet različite

0
Pevačice sastava Zemlja gruva, Konstrakta i Zoe Kidah, govore o svojim različitostima koje su ih dovele do iste muzičke ideje i otkrivaju svoje profesije kojima se bave kada se na sceni spuste zavese
foto: Ivan Dobričić
foto: Ivan Dobričić

Jedine dve dame u bendu Zemlja gruva, Ana Đurić alijas Konstrakta (32) i Ana Janković poznatija kao Zoe Kidah (29), mogu se opisati kao suprotni polovi istog magneta. Jedna je plava, druga crna, jedna je udata, druga u vezi, jedna je luda za žurkama, a druga za večerima u krugu porodice... Uprkos svim razlikama, njih dve savršeno funkcionišu jer su usmerene na isti cilj i ponesene muzikom benda u kojem suvereno vladaju nad deset muških članova. Uz sve to, Konstrakta je fina dama koja se ne okreće za zvižducima frajera jer ona svoju divlju stranu pokazuje samo na sceni, dok je Zoe Kidah pravi primer gradske cice koja zavodljivo mami muške poglede. Kad se zavese na sceni spuste, Zoe obavlja posao PR menadžera Ustanove kulture Vuk Karadžić, a Konstrakta je arhitekta pri Arhitektonskom birou gde radi i njen suprug.

Story: Koliko ste vas dve privatno slične, a u čemu se razlikujete?

Zoe: U suštini smo dosta različite, ali super funkcionišemo. Ja sam impulsivnija, detinjastija i veći sam boem od Konstre. Mi smo dve kraljice Gruvlenda koje suvereno vladaju.

Konstrakta: Zoe je impulsivna, a ja racionalna i tako dalje do sitnih detalja. Nas dve smo idealna kombinacija.

Story: Kako biste opisale sebe?

Zoe: Dosta sam emotivna, tvrdoglava, borac protiv nepravde, filantrop i imam strpljenja za razne fele ljudi.

Konstrakta: Moj pseudonim u prevodu znači racionalno emotivna.

Story: Kako pobeđujete situacije iz kojih vam se čini da nema izlaza?

Zoe: To su mi najveći izazovi jer verujem da za sve imam snage. Neustrašiva sam i volim život.

Konstrakta: Razgovorom!

Story: Da li volite izlaske i lude noćne žurke?

Zoe: Moj jedini porok su izlasci. Nikada mi neće dosaditi da pijuckam belo vino sa prijateljima i dugo pričam. Volim dobre klubove kojih je malo u Beogradu, restorane sa vegetarijanskom hranom i kafiće na Vračaru.

Konstrakta: Potrebu za klabingom zadovoljavam na našim nastupima. Inače, obožavam kada vreme provodim sa porodicom, trogodišnjim sinom Nikolom i jednoipogodišnjom ćerkom Lenom. S malom decom je garantovano najluđa zabava -  pričamo na izmišljenom jeziku, pretvaramo se u leteće žabe sa kljunom gavrana, odgovaramo na nemoguća pitanja i zadatke, svađamo se i ljubimo u roku od 30 sekundi.

Story: Kakav je vaš emotivni status?

Zoe: Ja sam već dugo veoma srećno zaćorena i potpuno sam ispunjena u ljubavi. Moj dečko ne voli medijsku eksponiranost i potpuno je drugačiji od mene.

Konstrakta: Udala sam se za svog direktora i on je od mene stariji deset godina, a i Zoe je raritetni slučaj gradske top zavodnice koja je, od kada zna za sebe, s jednim čovekom starijim od nje čitavu deceniju. Eto sličnosti.

Story: Imaju li vaši partneri razumevanja za vaše obaveze?

Zoe: Zoran radi u jednoj poznatoj korporaciji i nema nikakve veze sa šou-biznisom. Đura i Zoki su sjajni i velika su podrška Konstrakti i meni. Stvarno imaju strpljenja za nas, a mi im poljupcima sa bine uzvraćamo ljubav.

Konstrakta: Moj muž koji je po zanimanju arhitekta, još je u šoku od moje tranzicije od arhitekture ka muzici. Da bi ublažio stres, na moju sreću i sam je počeo da svira gitaru, a ja stalno obećavam kako ću od septembra početi da se bavim projektovanjem. Svi naši partneri su deo benda i apsolutno nas podržavaju. Kako smo počeli da se razmnožavamo, moraćemo da uđemo u dil sa Lastom da bismo se prevezli na svirke.

Story: Jeste li ljubomorne i kako rešavate konfliktne situacije?

Zoe: Nismo ljubomorne i to je velika stvar za vezu. Konfliktne situacije rešavam bacanjem telefona na pod. (Smeh)

Konstrakta: Kod nas nema ljubomore. Konflikti se zasad svode na stereotipe, na primer zašto nisam očistila prašinu u spavaćoj sobi ili zbog čega je on kupio preskupe zvučnike od kojih se deca plaše.

Story: Prija li vam popularnost?

Zoe: Uopšte ne razmišljam o popularnosti i čak se iznenadim kada me startuju na ulici i nešto pitaju. Još sebe ne doživljavam kao nekog ko je poznat jer vodim potpuno normalan život. Najviše volim da se slikam sa najmanjim fanovima.

Konstrakta: Do sada sam imala samo prijatna iskustva sa ljudima koji me prepoznaju i još sam u onoj kategoriji popularnosti gde me u mom neupadljivom autfitu prepoznaju samo oni upućeni.

Story: Koliko se u Srbiji može pristojno živeti od muzike?

Zoe: Bolje je nego ranije, a mislim da će biti još bolje. Ove godina je za nas bila jako plodonosna.

Konstrakta: Moguće je, mada zarada nije baš srazmerna uloženom radu, ali tako je uglavnom u svim delatnostima kod nas. Nama je nešto teže pošto nas ima dvanaest u bendu, ali i to je bio naš izbor.

Story: Kako izlazite na kraj sa muškarcima u bendu? Čije su primedbe glasnije?

Zoe: Teško ih je nadjačati i zato smišljamo razne strategije kako da dođemo do reči. Složni smo, ali kada su oni zajedno na gomili, treba nam mikrofon.

Konstrakta: Nas dve smo zaštićena vrsta. Ja sam zadužena za kontrolu, konstantno uterivanje ljudi na probe i finansije, a Zoe za podizanje duha, team building  i odnose sa javnošću.

Story: Da li se pripremate za 18. jun kada ćete nastupiti kao predgrupa Ejmi Vajnhaus i Mobyju?

Zoe: Koliko se samo radujem tom koncertu i uzbuđenija sam što ću je slušati, nego što ćemo se pojaviti s njom na istoj sceni. Ejmi je dosta uticala na zvuk benda Zemlja gruva i svi smo njeni vatreni fanovi.

Konstrakta: Znali smo kako postoje šanse da se pojavimo kao predgrupa, međutim, potvrdu smo dobili preko medija. To smo zatim proverili i lepo proslavili. Posebno nam prija što smo izabrani kao odgovarajući predstavnici iz Srbije, pored dva izuzetna benda iz Makedonije i Hrvatske, Bei the Fish i Elemental.

Story: Nedavno ste održali i dva solistička koncerta u Domu omladine. Šta novo spremate?

Zoe: To je jedan od onih trenutaka kada želite da zamrznete vreme i voleli biste da se veče nikada ne završi. Bili smo zbunjeni kada smo čuli da je koncert rasprodat i odmah smo odlučili da radimo drugi. Ispostavilo se da je i drugi bio pun. Skoro smo nastupali i na Mixer festivalu, a pored obrade Aloe Bleka I Need a Dollar i Vode Fela Kutija, snimamo nove spotove za pesme Šećeru i Da li bi ti koji će se uskoro pojaviti.

Konstrakta: Spremamo sledeći singl za septembar. Radimo Live DVD sa koncerta u Domu omladine i paralelno našu emisiju Radio Gruvlend, svakog petka od 14 do 15 sati na Radiju B92.

Story: Kada ste shvatile da je muzički vid izražavanja idealan za vas?

Zoe: Muzika me je očarala još u maminom stomaku jer je tata svako veče pevao i svirao gitaru. Komponovao je pesme za mene, a onda sam i sama krenula njegovim stopama ne sanjajući koliko će me scena opčiniti.

Konstrakta: Klica toga počela je da se razvija verovatno još kad sam kao trogodišnjakinja kroz performanse imitirala Lepu Brenu sa mikrofonom od varjače maltretirajući svoju baku i njenu komšinicu. Ne znam zašto me nisu zaustavile.

Story: Kako je formiran bend Zemlja gruva i zbog čega ste se odlučile za baš te pseudonime?

Zoe: Zemlju gruva čini ekipa drugara koji su prolazili kroz mnoge faze i lekcije da bi došli do ovog nivoa organizacije. Izmaštala sam pseudonim Zoe Kidah koji treba da asocira na večitu klinku koja živi u čudesnim svetovima.

Konstrakta: Sarađujemo od 2002. godine, ali smo pre svega drugari. Moj pseudonim je teško zapamtiti i izgovoriti, a u bendu me zovu Konstra, što je još čudnije, ali eto, volim ga.

Moni Marković

makonda-tracker