Glossy INTERVJU

Leontina Vukomanović otvoreno o svemu: Pevačica priznala šta treba da se desi da bi se ponovo udala

0

Dok broji dane do novog dečjeg festivala čiji je urednik, pop pevačica i kompozitor priča o načinu na koji vaspitava ćerku Luciju, u kakvom je odnosu s bivšim suprugom i hoće li ponovo stati na "ludi kamen"

foto: Andreja Damnjanović
foto: Andreja Damnjanović

Tek što se vratila s dalekog puta, iz Japana, gde je uživala u odmoru sa ćerkom Lucijom, kompozitorka i pevačica Leontina Vukomanović (47) posvetila se organizaciji trećeg po redu Dečjeg beogradskog proleća, festivala čiji je urednik. Iako je već godinama isključivo posvećena radu s decom, za koju komponuje i piše muziku, tek u poslednje vreme ima i najvećeg kritičara za svoj posao - svoju naslednicu. S horom Čarolija već više od deset godina pravi izvesne pomake, pa njene kompozicije "Čuvajte nam đake", "Uskršnje jutro", "Kako rastu deca" postaju pravi hitovi.


Glossy: Da li je veća odgovornost stvarati za decu nego za odrasle?


- Najvažnije je uklopiti dobar, sadržajan tekst, edukativnog karaktera sa atraktivnom muzikom, koju prati moderan instrumentalni aranžman. Praktično govoreći, što je više dobrih modernih pesama za decu, manje će pevati ono što im ne priliči.

 

Glossy: Da li vas je Lucija motivisala da se posvetite radu s decom?


- Moji prvi koraci u svetu muzike za decu počeli su pre trideset godina. S legendama, čuvenim pesnikom Draganom Lukićem, kompozitorom Acom Koraćem, Minjom Subotom, Slobodanom Stanišićem, pevala sam i komponovala za decu na brojnim festivalima, uključujući Beogradsko proleće za decu. Godine 1998. objavila sam za PGP moj prvi CD za najmlađe, 2006. osmislila sam hor Čarolija i istoimeni festival, 2008. objavila sam duetski CD za decu sa Ivanom Peters s hit pesmom "Kako rastu deca", koja danas ima preko 30 miliona pregleda na Jutjub kanalu. Lucija se rodila tek 2010, da uživa u svim tim pesmama.


Glossy: Kakav je vaš odnos sa ćerkom?


- Ja sam njen pratilac, izvor i čarobni štapić, a ona moj pokretač, osmeh i iscrpljivač. (Smeh)


Glossy: Jeste li stroga majka?


- Nikako ne bih za sebe rekla da sam stroga. Ne volim nikakvu vrstu stega niti strogih pravila. Trudim se da detetu omogućim što više igre u prirodi, a sve ostalo može da se uklopi.


Glossy: Da li se nekad dogodi da vam Lucija postavi pitanja na koja nemate odgovor i šta joj tada kažete?


- Naravno. Tada kažem "otkud bih ja to mogla da znam, nisam doktor, biolog, fizičar" i tako dalje. Obično je to niz uzročno-posledičnih pitanja na koja do jednog nivoa imam objašnjenje i odgovor, ali nakon toga moje moći prestaju. (Smeh)

foto: Vladimir Šporčić


Glossy: O kojim stvarima se obavezno dogovarate sa ćerkom?


- Gde ćemo na putovanje ili gde ćemo u parkić.


Glossy: Pored posla, da li je materinstvo to što vas najviše ispunjava?


- Sve u mom životu je materinstvo i posao, to popunjava 24 sata mog života.


Glossy: Nedavno ste sa ćerkom bili u Japanu. Da li je Lucija vaš idealan partner za putovanja?


- Imale smo mogućnost da istražimo tu daleku zemlju gde živi moja drugarica iz srednjoškolskih dana, s kojom sam davnih devedesetih imala grupu Leontine. Bio je to idealan put, pun istraživanja, hodanja, uživanja i napora.

 

Glossy: U kakvim ste sada odnosima s bivšim suprugom Filipom?


- Zadovoljavajućim. Lucija ima stalan kontakt s njim i sve što je u njenom interesu poštujemo oboje.


Glossy: Jednom ste izjavili da vaš idealan muškarac mora da bude nevidljiv. Da li se pojavio jedan takav u vašem životu?


- Nevidljiv je očigledno i za mene. (Smeh)


Glossy: Šta bi trebalo da se dogodi da ponovo stanete na "ludi kamen"?


- Ništa.

 

Glossy: Kako definišete prolaznost vremena i da li se s godinama plašite toga?


- Ne osećam vreme, uživam u sadašnjem trenutku.


Glossy: Na osnovu vašeg iskustva u svim segmentima, da li ste naučili šta ima prednost u životu, čemu se treba posvetiti?


- Majčinstvo, zdrav stil života, sadržajna svakodnevica, posao koji volite, prijatelji i ljudi na koje se možete osloniti.

 

Magazin Glossy - svake srede uz dnevni list Kurir!

foto: Glossy

 

makonda-tracker