Sale Veruda: Tri decenije KUD Idijota

0
Pred koncert koji će KUD Idijoti održati 2. septembra u bašti KST-a, Sale Veruda otkriva šta publika može da očekuje, koji su trenuci bili najznačajniji u karijeri benda, kao i kako će proslaviti tri decenije na sceni

U baštu KST-a 2. septembra dolaze miljenici beogradske publike, legendarni KUD Idijoti. Na ovom mestu pre 4 godine je grupa imala spektakularan i skoro rasprodat koncert, pa je razumljiva želja benda da ponovo naprave veliki open air nastup u ovom prostoru. Pioniri pank roka i dalje žare i pale gde god se pojave i drže epitet jednog od najboljih koncertnih bendova na ex-YU prostorima. Ova četvorka iz Pule za sledeću godinu sprema veliku turneju povodom tri decenije postojanja, a njihove pesme i tekstovi i dalje zvuče sveže i aktuelno i na njihovim koncertima uvek ima dosta mlade publike. Pesme od Bandiera Rossa i Bella Cao, preko Za tebe i Hoćemo cenzuru, do Minijature i Kad sunce opet zađe, koje publika uvek oduševljeno i horski peva, samo su od neke od mnogih koje će izvesti u KST-u, o čemu govori i Sale Veruda, jedan od osnivača benda.Koncert je najavljen za 22.30, a ulaznice po ceni od 800 dinara mogu se naći na blagajni Doma omladine, Felix shopu i klubu KST.

Kako se osećate pred novi nastup u Beogradu i šta publika može da očekuje?

- Konačno smo malo komotniji. Letne svirke su uglavnom bile festivalske, oko sat vremena. Sad su pred nama dva cela sata svirke, tako da možemo da kažemo sve šta imamo. Biće tu i nekoliko novih pesama.

Kako je nastalo ime grupe?

- Najpre smo smislili 100-nak imena, a onda smo selekcijom na kraju došli do ovog, sada već čuvenog imena. I hteli smo da je ime provokativno i da se pamti.

A kako je nastao čuveni slogan KUD Idijoti tu i mi?

- Imali smo prijatelja koji je stalno putovao s nama, čuveni Mujo, pa se igrom reči došlo do ovoga. Uglavnom, od njega je to krenulo.

Koji su bili najznačajni događaji u dosadašnjoj karijeri grupe?

- Izlazak prve kasete i singlice, pobeda na Subotici '87., prekid izvođenja pesme Bandiera Rossa u Italiji od strane karabinjera '88., nastup sa The Ramones u Ljubljani '94. Meni je lično drag i nastup na Exitu od pre dve godine na Main stage-u. Čast mi je bila biti na istoj bini sa Sex Pistols.

Koje pesme fanovi najviše traže na bis?

- Uglavnom neke stare koje retko kad sviramo na koncertima.

Tačno pre 4 godine ste svirali u bašti KST-a, kad je koncert bio skoro rasprodat i kad vas je publika euforično pratila tokom celog nastupa. Kakva su sećanja na taj događaj?

- Super je bilo, nadam se da ćemo barem ponoviti, ako već ne i nadmašiti taj ugođaj.

Često vas muzički kritičari ocenjuju kao jedan od najboljih koncertnih bendova sa celog ex-yu prostora. Da li vam ovakva vrsta priznanja godi i kako na to gledate?

- Naravno da je ugodno to čuti, ali meni je puno važnije šta ja sam mislim o našim nastupima. Znam bez da mi iko kaže kada je koncert bio dobar, a kada ne. Dobro čujem i prilično sam samokritičan. No, ipak najveći deo naše koncertne karijere ocenjujem pozitivno i tu se donekle slažem sa kritičarima.

Sledeće godine je tri decenije benda na sceni i šta spremate za taj jubilej?

- Otići ćemo na pizzu i pivo. Mnogo piva. A kad dođe taj jubilej, da svi budemo živi i zdravi, pa ćemo pričati onda o tome.

 

 

makonda-tracker