Fashionisti u neverici

Početak kraja modnog carstva: Kako će propasti veliki Ralf Loren (FOTO)

0
Velike promene na poslovnom planu čekaju slavnog Ralfa Lorena. Iz koraka u korak objašnjavamo šta se događa...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kultni dizajner Ralf Loren, koji je izgradio modno carstvo, rođen je kao Ralf Lifšic u Njujorku. Dok je bio mladić, promenio je prezime jer su ga u školi zadirkivali. Još u tinejdžerskim danima imao je prepoznatljiv modni ukus, a inspiraciju za klasični, ali i vintidž izgled pronalazio je u ikonama poput Freda Asterea i Kerija Granta.

foto: Profimedia

Započeo je u maloprodaji Brooks Brothersa, a zatim je razvio svoju liniju kravata. Tako je osnovao brand Polo, koji je sada deo međunarodnog carstva s nekoliko brendova koji uključuju mirise, kućni nameštaj i luksuznu odeću. Deo bogatstva utrošio je na kupovinu masivnog ranča u Koloradu i na automobile kojih u kolekciji ima više od 70, a finansira i inicijativu za istraživanje raka.

 

Aleksandar Mekvin planirao da se ubije na reviji!

 

Oženio se učiteljicom Riki En Lou-Bir s kojom ima troje dece, sinove Endrua i Dejvida i ćerku Dilan. Početkom 1987. godine otkriven mu je benigni tumor na mozgu, nakon čega je operisan, tumor je uklonjen, a on se potpuno oporavio.

foto: Profimedia

Modna kuća luksuzne odeće Ralf Loren navodno planira da ukine 1200 radnih mesta i zatvori 50 prodavnivca, među kojima i onu prestižnu na Petoj aveniji u Njujorku, kao deo programa smanjenja troškova na koji je kompaniju navela pojačana konkurencija.

 

Iako je predsednik kompanije Ralf Loren prema Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu prošle godine zauzeo 233. mesto, s bogatstvom procenjenim na 5.5 milijardi dolara, mnogi strani analitičari pitaju se da li je to početak kraja modnog carstva...

 

Poput drugih proizvođača luksuznih brendova, Loren je suočen s pojačanom konkurencijom jeftinijih proizvođača (Zara, H&M...). Uz to, Amerikanci troše manje na odeću i obuću, pa je prodaja Ralfa Lorena padala sedam tromesečja zaredom. Uz pad prodaje, kompanija beleži i pad deonica za 4,5 posto, a kompanija je suočena i s poslovnom nestabilnošću, jer je glavni izvršni direktor Stefan Larson u februaru najavio da odlazi iz modne kuće, zbog neslaganja s osnivačem i predsednikom Lorenom.

foto: Profimedia

Finansijska direktorka Džejn Nilsen preuzela je njegovo mesto, ali Ralf traži novog vođu, s obzirom na to da se Larson u uskoro i službeno povlači s pozicije. Na čelu kompanije proveo je manje od dve godine, a pre je bio jedan od glavnih operativaca u švedskoj modnoj firmi Hens Moric (H&M), dok je u Loren došao iz modnog lanca Old Nejvi, koji pripada konglomeratu Gap Inc gde je bio na poziciji globalnog predsednika.

 

Do dolaska Larsona na čelu kompanije 48 godina bio je sam Ralf Loren, koji je uz poziciju predsednika kompanije imao i vodeću ulogu u kreativi.

Moj je posao da uvek mislim na budućnost naše kompanije i kako da idemo napred," rekao je 77-godišnji dizajner i filantrop, koji je poznat po multimilijarderskoj svetskoj korporaciji Ralf Loren, kao i po svojoj kolekciji retkih i klasičnih automobila.

Nastavak teksta pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker