kontroverza se nastavlja

Ni 39 godina kasnije nije stavljena tačka na slučaj koji je zapanjio Holivud: Poljska neće izručiti Romana Polanskog američkim vlastima

0
Poljska je definitivno odbila da izruči režisera Romana Polanskog u SAD, koje ga gone za silovanje maloletnice pre četiri decenije, pošto je kasacionu žalbu tužilaštva odbio poljski Vrhovni sud.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Žalba je pravno neosnovana", presudio je danas Najviši sud kao poslednja instanca kod koje su nove poljske konzervativne vlasti pokušavale da izmene pravosnažnu presudu s kraja oktobra prošle godine da je izručenje nedopustivo.

Anđelika Hjuston: Zatekla sam Polanskog sa maloletnom devojčicom

 

- Da je u pitanju prosečni gospodin Kovalski, učitelj, lekar, majstor, moler, uveren sam da bi već davno bio izručen. A Polanskog brani krem društva i neki liberalni mediji. Da li to znači da izuzetni umetnik sme da siluje i vrši druge okrutne zlocine a obični Kovalski treba da bude surovo kažnjen? Smatram da zakon mora da važi za sve - objasnio je u maju ministar pravde istovremeno glavni tužilac Zbignjev Žobro zašto preduzima poslednji mogući korak da Polanskog ipak izruči i ulaže žalbu.

 

Polanskog američke vlasti ne prestaju da gone po celom svetu za silovanje maloletnice jer po američkim zakonima, za razliku od poljskih to krivično delo ne zastareva, a 83-godišnji režiser izbegava, posle hapšenja u Švajcarskoj 2009. godine sve zemlje koje bi mogle da izađu u susret SAD i izruče ga.

 

Polanski je u Poljsku, čije državljanstvo ima uz francusko, decenijama dolazio inkognito, plašeći se izručenja a prvi put se pojavio javno u jesen 2014. godine na svečanom otvaranju Muzeja poljskih Jevreja u Varšavi pošto je dobio od tadašnje vlade pravnu analizu da je izručenje nedopustivo.

 

Roman Polanski: Večiti begunac od đavola

 

Sud u Krakovu isto kao i ta analiza odbio je da izruči Polanskog zato što je krivično delo prema poljskim zakonima nakon četiri decenije zastarelo, režiser je već proveo deo kazne u zatvoru u SAD odmah nakon silovanja, a takođe i tri meseca u švajcarskom zatvoru, i kasnije 10 meseci u kućnom pritvoru, kada su SAD 2009. tražile da ga izruče švajcarske vlasti što su one na kraju odbile.

 

Prošlogodišnja pravosnažna presuda uzela je u obzir i to da sama Samanta Gejli, koja je 1977. godine kada ju je u holivudskoj vili navodno silovao Polanski imala 13 godina odavno više ne traži da režiser bude kažnjen jer je s njom postigao sporazum o odšteti, a deo eventualne kazne izdržao u zatvoru.

 

 

makonda-tracker