trend o kom se priča

Dobro pogledajte ovu trojicu glumaca – primećujete li nešto? Ovaj trend je hit na mrežama, a pomalo je uvredljiv

0

Neobičan trend uzima maha na društvenim mrežama i u medijima, a iako deluje uvredljivo, uvreda definitivno nije cilj već – sasvim suprotno

foto: EPA-EFE/VICTOR BOYKO / POOL, EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN, Glossy/Canva
foto: EPA-EFE/VICTOR BOYKO / POOL, EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN, Glossy/Canva

Internet obožava da lepi etikete, pa smo tako u prošlosti imali vrlo neobične "trendove" kada je u pitanju privlačnost poznatih muškaraca – dad bod, odnosno frajeri u nesavršenoj formi, sa stomačićem, short king, tj. atraktivni muškarci nižeg rasta itd.


Sada se pojavio još jedan, a nazvan je – "zgodni glodar".


Zvuči vrlo uvredljivo, ali muškarci koje korisnici društvenih mreža svrstavaju u ovu kategoriju se veličaju zbog toga kako izgledaju i smatraju veoma privlačnima.

 

Irski glumac Beri Keogan na Kanskom festivalu
Irski glumac Beri Keogan na Kanskom festivalufoto: EPA-EFE/VICTOR BOYKO / POOL

Šta je "zgodni glodar"?


Glumci Džoš O'Konor, Beri Keogan, Džeremi Alen Vajt i Majk Fejst najčešće se navode kao primer ovakvog tipa muškaraca, a oni dele neke zajedničke crte kada je reč o izgledu: vitki su, ali ne mišićavi na "švarcenegerovski" način, imaju "ćoškastu" strukturu lica, ukopane oči, istaknute uši, razbarušenu kosu i bleđi ten.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Calvin Klein (@calvinklein)


Takve crte na društvenim mrežama povezuju sa izgledom glodara, pa se navedene poznate ličnosti često upoređuju s pacovima, miševima, hrčcima i to se ističe kao njihov kvalitet.

 

I dalje zvuči prilično uvredljivo nazivati ljude pacovima, ali pop kultura uveliko je prigrlila ovaj trend, a američki Vogue je nedavno uz fotografiju Majka Fejsta nazvao 2024. "godinom zgodnog pacova" i istakao da je "kolonija muškaraca-glodara preuzela Holivud".

 

Majk Fejst na premijeri filma 'Rivali'
Majk Fejst na premijeri filma "Rivali"foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Muškarci glodari nisu prljave, agresivne štetočine koje se bore oko ispušenog parčeta pice, erotizovani Splinter iz "Nindža kornjača" – iako nije sramota ako vas to "radi" – piše autorka Rejven Smit.

 

– Muškarci glodari mogu biti žilavi, sa špicastim nosevima i uskim vilicama, ali poseduju i "diznijevsku" mekoću, nestašluk i očaravajući šarm. Neki čak imaju i velike, razigrane uši!


Ne radi se samo o fizičkim karakteristikama. Sudeći po komentarima na TikToku i Iksu, sve prati i određena ličnost: lojalnost i umiljatost, kao suprotnost mačo tipovima koji su ranije bili cenjeniji.

 

Džoš O'Konor na premijeri filma 'Rivali'
Džoš O'Konor na premijeri filma "Rivali"foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Kako je nastao trend "zgodnih glodara"?


Sve je počelo nakon objavljivanja filma "Rivali" (Challengers), u kom igraju Džoš O'Konor i Majk Fejst, a društvene mreže su preplavile njihove fotografije i komentari da O'Konor "izgleda kao miš kome se ispunila želja da jedan dan bude čovek" i da je Fejst isti Stjuart Litl, "kada bi bio čovek".

Narednih nedelja nastavile su se slične šale, a potom je New York Times objavio članak naslovljen "Ko je muškarac glodar", koji je skrenuo pažnju na popularnost glumaca koji dele neke zajedničke crte, a na tom talasu na sličan način počeli da pišu i drugi poznati svetski mediji.

Ne bismo rekli da je u redu na ovaj način kategorizovati ljude i upoređivati ih sa životinjama, ali – trend je tu. 

 

Irski glumac Beri Keogan na Kanskom festivalu
Irski glumac Beri Keogan na Kanskom festivalufoto: EPA-EFE/VICTOR BOYKO / POOL

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zašto Žarko Laušević nije imao glumačku karijeru u Americi?

 

makonda-tracker