baš su se prevarili

Ona je tvorac Barbi: Imala je HUMAN CILJ, a zbog jedne stvari su svi mislili da nijedna mama tu lutku neće kupiti ćerki

0

Ova žena je tvorac Barbi: Imala je veoma HUMAN CILJ, svi su mislili da nijedna mama neće ćerki kupiti lutku sa grudima

Margo Robi u filmu Barbi
Margo Robi u filmu Barbi foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Dama koja je tvorac najčuvenije lutke na svetu - Barbi (ili Barbika kako je neki nazivaju) zove se Rut Handler. 

 

Ona je sa Barbi, koju sada u istoimenom hit filmu tumači prelepa Margo Robi, napravila potpunu revoluciju na tom polju.

 

Sve dotadašnje lutke su bile devojčice, dok je Barbi bila prva lutka koja je odrasla žena, sa grudima.

 

To što su lutke bile devojčice se objašnjavalo time da se mlade pripadnice lepšeg pola tako pripremaju za najvažniju stvar u životu - majčinstvo. 

 

Međutim, Rut je imala drugu ideju, takođe lepu, humanu i dobronamernu. Ona je mislila da će igranje sa odraslim lutkama devojčicama pomoći na jednom drugom, takođe veoma važnom polju. 

A to je da lakše odluče i shvate šta bi one same mogle da budu kad porastu. Da nekako na vreme krenu da razmišljaju o svojoj budućnosti i na taj način.  

 

Naravno, obzirom da sve dešavalo pedesetih godina prošlog veka. Mnogo konzervativnijem svetu od ovog današnjeg, možete zamislite na kakvu reakciju javnosti je to u početku naletelo. 

 

I to ne samo javnosti, već i najbližih saradnika od Rut. Naime, kada je iznela svoj plan da se napravi lutka koja će biti odrasla osoba, svi su bili poptuno protiv toga, a neki su je čak i ismejali. 

 

To su objašnjavali time da ne postoji majka na ovom svetu, koja bi svojoj ćerki kupila tavbu lutku - odraslu lutku i to sa sve grudima.

Ooooo, koliko su se prevarili. 

 

No, zbog takvog stava Rut nije mogla odmah da sprovede svoj plan u delo. Međutim, nekoliko godina kasnije je videla nemačku lutku pod nazivom Bild Lili, koja je predstavljala atraktivnu ženu, a namenjena je bila vojnicima za vreme Drugog Svetskog Rata, 

 

To je ubedilo i najveće protvnike njene ideje da probaju sa Barbi, koja je napokon zakoračila na javnu scenu 1959. godine.

 

Imala je crno beli kupaći i instant je postala veliki hit širom sveta. Zbog velike popularnosti, red je bio da dobije i dečka, pa se ubrzo pojavio i Ken, koji je izašao iz proizvodnje nedugo nakon Barbi. 

Vremenom se desilo baš ono što je Rut želela. Barbi je bila primer devojčicama šta bi sve mogle da porastu. Ona više nije bila samo lutka za presvlačenje već je postajala manekenka, novinarka, pravnica, kosmonautkinja...  

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker