uvek je bila specifična

Prezime po kojoj je znamo NIJE NJENO: Jedina holivudska zvezda koja je više volela da ide u školu nego da bude glumica

0

Kako je sama rekla, više je želela da bude obrazovana i pametna nego slavna glumica. Na kraju je, ipak, uradila i jedno i drugo.

 


 

Po mnogo čemu nije imala baš standardni put kao druge holivudske zvezde
Po mnogo čemu nije imala baš standardni put kao druge holivudske zvezde foto: Javiles/Bruce / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Rođena na rođendan jedne velike umetnice - svoje majke

 

Natali Portman je rođena sa prezimenom Heršlag u Izraelu, tačnije u Jerusalimu. Interesantno je da je lepa glumica koja je rođena 9. juna, došla na svet na rođendan svoje majke i tako joj podarila najlepši mogući poklon.

 

Natali za je svoju majku znala da kaže da je smatra velikom umetnicom, ali ne zato što je bila slikarka, glumica ili nešto slično već iz jednog drugog razloga. Naime, ona je tokom života jako vešto "žonglirala" sa domaćinstvom i vaspitanjem dece.

 

- Uvek se naljuti na mene ako kažem da je domaćica, jer kaže da zvuči kao da je udata za kuću. Pa sam počela da govorim da je umetnica i da je to studirala na koledžu. Ali su me svi upitkivali kakvom se umetnošću bavi, da li slika, kojim bojama... Zato sada samo kažem da je mama. To radi - rekla je svojevremeno Portmanova.

 

Dok je bila devojčica, Natali se sa roditeljima preselila u Njujork. Uz školu išla je i na balet, a 1994, sa svega 13 godina, prošla je audiciju za mjuzikl na velikoj sceni "Brodveja" i zajedno sa čuvenom pevačicom Britni Spirs izabrana je kao zamena za glavnu ulogu.

 

Kako je Natali Heršlag postala Natali Portman?

 

Prezime je uzela kao deo umetničkog imena, a u pitanju je devojačko prezime njene bake
Prezime je uzela kao deo umetničkog imena, a u pitanju je devojačko prezime njene bakefoto: Alec Michael / Zuma Press / Profimedia

Svega nekoliko meseci nakon Brodveja, Natali dobija ulogu u čuvenom filmu Luka Besona - Profesionalac, gde je igrala uz Žan Renoa i Garija Oldmana. Tada je preuzela devojačko prezime svoje bake i od tada se predstavlja svojim umetničkim imenom - Natali Portman.

 

U to filmu je lik koji je tumačila imao i neke eksplicitne i nasilne scene. Njeni roditelji se nisu baš slagali sa tim, nakon čega je Beson odlučio da ukloni te scene uz filma,

 

Nakon ove više nego zapažene uloge mlada Natali se vraća u školu. No, nove ponude su se samo nizale. Tako i u narednih par godina snima nekoliko filmova, i to sve pre nego što je napunila 18 godina.

 

Jedan od filmova u kojima je igrala su i čuveni Ratovi zvezda, što je bilo 1999. godine.

 

Fakultet joj je bio važniji od filmova

 

Natali je sa svega 13 godina glumila u filmu Profesionalac
Natali je sa svega 13 godina glumila u filmu Profesionalacfoto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Nakon Ratova zvezda, Natali upisuje studije psihologije, što je rezultiralo time da odbije veliki broj uloga narednih godina. Na leto, dok je bila pauza u školi, Natali je glumila na Brodveju, ali se onda opet vraćala u školu,

 

Često su je pitali zbog čega odbija uloge, pošto joj se možda neće ukazati ista prilika. Međutim, Natali je bila veoma jasna. Pričala je da joj uopšte nije bitno ako joj fakultet "uništi" glumačku karijeru, jer joj je draže da bude obrazovana i pametna, nego da bude glumica.

 

Oskarom je ućutkala sve kritičare

 

Oskara je dobila za film Crni labud
Oskara je dobila za film Crni labud foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER / POOL

Ali, kada je završila studije 2003. godine, filmadžije su već imale veliki broj ponuda za nju. Već 2004. godine zauzima mesto u nekoliko filmova. Narednih godina je glumila uz Džuliju Roberts, Klajva Ovena, Džua Loa, osvajila Zlatni globus, pojavila se u novom nastavku Ratova zvezda koji je zaradio oko neverovatnih 850 miliona dolara.

 

Iako je nizala uspeh za uspehom, uvek je bilo nekih koji su ogovarali, međutim Natali je našla najbolji način da ih ućutka. Nakon uloge u hororu Crni labud, Portmanova je dobila velike pohvale za lik balerine koji je igrala u tom filmu. Kruna svega bio je i Oskar za najbolju žensku ulogu.

 

Ulogom balerine u psihološkom hororu "Crni labud" 2010. godine dobila je neverovatne kritike i ubrzo je njena karijera bila na samom vrhu holivudskog neba. Za tu ulogu je osvojila nekoliko nagrada, ali i Oskara za najbolju žensku ulogu.

 

Privatan život

 

Natali je u braku sa plesačem kojeg je upoznala na snimanju filma Crni labud
Natali je u braku sa plesačem kojeg je upoznala na snimanju filma Crni labud foto: Profimedia

Natali je u srećnom braku sa Bendžaminom Milpidom, francuskim plesačem i koreografom. Njih dvoje su se upoznali baš na snimanju filma Crni labud, a dve godine kasnije stali su na ludi kamen. Imaju dvoje dece, sina Alefa koji se rodio 2011. godine, i ćerkicu Ameliju koja je na svet došla 2017. godine. 


Međutim, u poslednje vreme se šuška da je plesač prevario lepu glumicu. 

 

Natali je i dalje nastavila da niže uspeh za uspehom na poslovnom planu. Samo neki od filmova u kojima se pojavila su Tor, Avengers, film Džeki o Džeki Kenedi i drugi....

 

 

makonda-tracker