zaštitnica umetnosti

Gde je sada Daša Žukova, bivša žena Romana Abramovića? Specijalan tretman za Ruskinju iz SAD od početka rata u Ukrajini

0

Daša je bila deset godina u braku sa ruskim oligarhom Romanom Abramovičem. 

Daša i Roman iz srećnih dana
Daša i Roman iz srećnih danafoto: Prokofyev Vyacheslav / TASS / Profimedia

Daša Žukova je pod lupu svetske javnosti došla onog momenta kada je stupila u brak sa ruskim bogatašem Romanom Abramovičem. Ona od tada pažljivo gradi svoj mesto u eliti bogatih i imidž u javnosti, gde se pozicionirala kao neko ko izuzteno ceni umetnost.

 

To što voli umetnost je čak pretvorila u svoj posao i imidž. Međutim, ratni sukob između Rusije i Ukrajine, je malo pomeo u radu.

 

Ona je u startu stala na stranu Ukrajine, što je pokazala i krejem prošle godine. Tada je u Muzeju moderne umetnosti poznati kuvar Hoze Andres primio nagradu inovatora Vol Strit Žurnala.

 

On je tom prilikom održao i kraći govor podrške Ukrajini, nakon čega je u publici primećena i Daša Žukova koja mu je aplaudirala.

 

Daša je rođena u Moskvi, ali je odrasla u Kaliforniji. Živela je tamo sa majkom u jednosobnom stanu, a sve do nekog tinejdžerskog uzrasta je morala da radi u lokalnom tržnom centru.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dasha Zhukova (@dasha)

 

Završila je univerzitet u Kaliforniji, nakon čega se vratila u Moskvu i tada šira javnost saznaje za nju pošto je ušla u vezu sa ruskim teniserom Maratom Safinom.

 

Nakon nekog vremena i kraha veze sa Safinom, Daša 2004. godine dolazi u prestonicu Engleske, gde je pokrenula jedan brend garderobe. U Londonu upoznaje Romana Abramoviča. Ljubiteljima fudbala poznat kao milijarder i dugogodišnji vlasnik Čelsija.

 

Tokom braka sa njom Roman Abramović počinje da pokazuje interesovanje za umetnost, za šta je javnost zasluge pripisala upravo Daši.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dasha Zhukova (@dasha)

 

I nakon razvoda desetogodišnjeg braka Roman i Daša i zajedno vode umetničku fondaciju i Muzej savremene umetnosti Garaža u Moskvi.

 

Takođe, Roman i Daša su zajedno osnovali Novu Holandiju, kulturni centar u Sankt Peterburgu, na čijem čelu se lepa Ruskinja nalazi i danas.

 

Daša i Roman su u braku bili 10 godina
Daša i Roman su u braku bili 10 godina foto: Javier Garcia/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Daša ima američko i rusko državljanstvo, što je u obe te zemlje u ovom trenutku malo nezahvalno, pogotovo ako se zna da dosta njenog novca potiče upravo od jednog ruskog oligarha.

 

Lani kad je počeo sukob u Ukrajini, ona se na neki način malo pritajila. Novinari su nekoliko njenih saradnika pokušali da postave neka pitanja u vezi sa njom, ali su svaki put ostali bez odgovora ili su ih sagovornici vešto eskivirali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dasha Zhukova (@dasha)

Tako je na neki način imala problema u Americi, ali u Rusiji. Naime, kada je rekla da osuđuje rat sve njene izložbe iz KC Garaža u Moskvi su prekinute.

 

Ipak, čini se da joj je to što nije stala na stranu Rusije u ovom sukobu sačuvalo određeni status i pozicije u SAD.

 

Maks Holejn, direktor Metropolitena u Nujorku, najvećeg američkog muzeja, izjavio da je Žukova ostaje njihova komesarka i da se to uopšte ne dovodi u pitanje, pogotovo što je se jasno izjasnila da je protiv rata.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dasha Zhukova (@dasha)

 

- Ona je već dugo u SAD. I nije na sankcionisanoj listi - rekao je tada Holejn.

 

Daša je nakon razvoda od Romana, sada u braku sa bogatim grčkim naslednikom Stavrosom Nijarhosom, sa kojim ima i sina.

 

 

makonda-tracker