Emotivnije nego u filmu

Pogledao ga je i shvatio – TO JE DOBAR PRIJATELJ: Trenutak u kom su Met Dejmon i Ben Aflek postali bliži nego braća

0

Nakon što su glumci ispričali kako su na početku karijere delili čak i bankovni račun, prisetili smo se kako je počelo najlepše i najčvršće holivudsko prijateljstvo

Ben Aflek i Met Dejmon kao anđeli u filmu 'Dogma'
Ben Aflek i Met Dejmon kao anđeli u filmu "Dogma"foto: United Archives/Impress / United Archives / Profimedia

Dobro je poznato da su Ben Aflek i Met Dejmon najbolji prijatelji, i to redak primer velikog prijateljstva u svetu superslavnih.


Gledali smo ih zajedno u "Dobrom Vilu Hantingu", "Školskim vezama", "Dogmi" i drugim ostvarenjima, a glumci su od početka karijere delili i dobro i zlo.


Poznato je da su bili cimeri u Bostonu, ali to nije sve – sada je Ben u podkastu "The Bill Simmons" ispričao da su oni bili toliko bliski i imali toliko poverenja jedan u drugog da su delili čak i bankovni račun!


Prema Aflekovim rečima, oni su želeli da pomognu jedan drugom kako god umeju i mogu, što je podrazumevalo da budu zajedno u bukvalno svemu i da se nijedan ne oseća usamljeno i ugroženo.

 

Ben Aflek i Met Dejmon na početku karijere
Ben Aflek i Met Dejmon na početku karijerefoto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Met je priznao da je ovaj finansijski dogovor bio pomalo neuobičajen i danas ga smatra "vrlo čudnim, u retrospektivi", ali je samo tako moglo da funkcioniše jer im je bio potreban novac da bi mogli da idu na audicije i žive normalno jer nikad nisu bili sigurni kada će ponovo nešto zaraditi.


Sve dok je jedan od nas imao novac, znali smo da nam neće isključiti struju – objasnio je Met Dejmon.

 

Da bi to teklo glatko, morali su da utrde pravila koliko novca podižu za šta.


Danas glumci zajedno imaju produkcijsku kompaniju Artists Equity i još uvek zajedno donose baš sve odluke koje se tiču ulaganja.

 

  • Kako su se upoznali Met Dejmon i Ben Aflek?


Glumci se poznaju još od početka osamdesetih, a prvi put su se sreli kada je Aflek imao osam, a Dejmon 10 godina, u masačusetskom gradiću Kembridžu, gde su živeli nekoliko blokova dalje jedan od drugog.

 

Ben Aflek i Met Dejmon godinama sarađuju na mnogo načina
Ben Aflek i Met Dejmon godinama sarađuju na mnogo načinafoto: EPA/JIMMY MORRIS

Njihove majke su se upoznale nešto ranije i pomislile da bi se dečaci lepo slagali i igrali, a ispostavilo se da nisu pogrešile – obojica su obožavala košarku i glumu, imali su mnogo zajedničkih tema, a nekoliko godina kasnije su zajedno upisali istu srednju školu.


Ipak, trenutak u kom su postali najbolji prijatelji nije došao spontano već je bila jedna od onih velikih prekretnica kao u njihovim filmovima, akda veliki gest pokaže s kakvim čovekom imate posla. Naime, stariji dečaci su napali Meta Dejmona, a njegov dve godine mlađi drug je odmah pritrčao da ga odbrani.


Sećam se da je to bio veliki trenutak – rekao je Dejmon u intervjuu Konanu O'Brajanu 2019. godine. – On će se staviti u vrlo težak položaj zbog mene. To je dobar prijatelj.

 

Kako je Ben Aflek ispričao jednom prilikom, iako ga je gluma privlačila od malih nogu, nije ni pomišljao da će se jednog dana baviti njom profesionalno, sve dok nije sreo Meta Dejmona.

 

Ben Aflek i Met Dejmon su najbolji prijatelji od malih nogu
Ben Aflek i Met Dejmon su najbolji prijatelji od malih nogufoto: EPA/JIMMY MORRIS


Pre Meta, bio sam sam. Gluma mi je bila solo aktivnost, nešto što bih otišao i obavio malo za neku TV seriju, niko to nije razumeo. Niko od druge dece nije znao šta radim, kako to funkcioniše, ništa. Iznenada sam imao tog drugara Meta, koji to shvata, koji hoće time da se bavi, misli da je to zanimljivo i hoće da razgovara o tome. Uskoro smo se obojica bavili glumom – ispričao je Aglek za Parade 2007.


Zajedno su vikendom vozo putovali u Njujork na audicije, zajedno su štedeli za avionske karte kada bi kasting bio negde dalje, zajedno su propušili jer su mislili da tako deluju starije i ozbiljnije.


Pušili smo kao idioti jer smo mislili da tako budeš odrastao. Bilo je žalosno – ispričao je Aflek kroz smeh.

 

 

makonda-tracker