šok!

Uzrok smrti — NEPOZNAT! Poznati holivudski režiser iznenada preminuo u 59. godini

0

Nagrađivani kanadski filmski reditelj Žan Mark Vale preminuo je u 59. godini života, javili su svetski mediji.

foto: Jason Kempin / Getty images / Profimedia
foto: Jason Kempin / Getty images / Profimedia

Režiser Žan Mark Vale preminuo je u svom domu u blizini Kvebeka, u Kanadi. Kako pišu mediji, nije poznat uzrok smrti.


Žan Mark se zalagao za kreativnost, autentičnost i probanje novih, originalnih ideja. Bio je pravi umetnik i velikodušan, pun ljubavi. Niko ko je radios njim nije mogao da ne primeti talenat i viziju koje je nosio u sebi. Bio mi je prijatelj, kreativni partner i stariji brat. Nedostajaće mi snažno, ali je utešno znati da će njegov upečatljiv rad i prelep stil koje je podelio sa svetom i dalje živeti — rekao je Nejtan Ros, njegov prijatelj i višegodišnji poslovni partner.


Reditelj je iza sebe ostavio sinove Aleksa i Emila.

 


Vale je dobitnik nagrade Emi za seriju "Nevine laži", a njegovo najpoznatije delo je "Poslovni klub Dalas"iz 2013. godine, koja je dobila šest nominacija za Oskara.


Režirao je i "Mladu Viktoriju" s Emili Blant u glavnoj ulozi, a tokom karijere saraživao je s Nikol Kidman, Džejkom Džilenhalom, Metjuom Mekonahijem, Džaredom Letom, Ejmi Adams, Riz Viterspun...


Bio je poznat po naturalističkom pristupu, snimanju kamerom iz ruke, korišćenju prirotdnog osvetljenja i davanja glumcima slobode da eksperimentišu i improvizuju s tekstom.

 


 

makonda-tracker