TUŽNO

Čuveni dizajner umro u 41. godini od retkog TUMORA SRCA: Evo na koji način prepoznati opaku bolest

0

Od Virdžila su se potresnim rečima oprostili muzičar Farel Vilijams i čelnici modnih kuća Versaće, Guči, Dior...

foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia
foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Poznati dizajner i kreativni direktor muške modne linije "Luj Vitona" - Virdžil Abloh preminuo je u 41. godini u bolnici u Hjustoni nakon opake borbe sa kancerom -  srčanim sarkomom (tumor srca), a publika širom sveta ostala je bez teksta jer nije znala za životne nedaće upešnog "modnog gurua".

 

Pre samo dva dana trebalo je da predstavi mušku "Luj Viton" kolekciju za proleće 2022. godine, ali mu se stanje naglo pogoršalo. 

 

Putem društvenih mreža čelnici eminentnih modni kuća oprostili su se od Virdžil - počev od Versaćea, Gučija, Diora, pa do Žakmusa koji nisu krili tugu i nevericu.

 

Virdžil Ablo
foto: Balkis Press/ABACAPress/Profimedia

 

—Bio je vizionar u svetu mode i njegovo prisustvo će svima duboko nedostajati. Njegovo nasleđe živeće sa nama večno — navodi se u saopštenju modne kuće Versaće.

 

Od Virdžila se potresnim rečima oprostio i muzičar Farel Vilijams.

 

— Moje srce je slomljeno. Virdžile, bio si ljubazan i darežljiv kreativni genije. Tvoj ljudski i duhovni rad, živeće večno. Šaljem ljubav i svetlost tvojoj supruzi, deci, porodici i prijateljima. Ti si sada sa Gospodarem. Sijaj! — napisao je.

 

Krajem septmebra 2019. godine Abloh je otkazivao putovanja, ali rad na novim projektima, te je sada jasno da mu je pre nešto više od dve godine dijagnostikovana neizlečiva bolest.

 

Kao mlad momak počeo je da stažila u modnoj kompaniji "Fendi", a ubrzo je pokazao svoju posebnu darovost i futurističi način poimanja mode.

 

Prema Nacionalnom institutu za rak, angiosarkom je redak rak koji se razvija u unutrašnjoj sluznici krvnih i limfnih sudova. Najčešće se nalazi na koži, dojci, jetri i slezini, a može se pojaviti bilo gde u telu. Na sajtu medicinske ustanove se navodi da se tumori "mogu pojaviti na spoljašnjoj površini srca, unutar jedne ili više komora srca (intrakavitarno) ili unutar mišićnog tkiva srca". Većina srčanih angiosarkoma se javlja u desnoj pretkomori, što utiče na priliv ili odliv krvi. Ako se tumor nalazi na perikardu - tankoj vrećici koja okružuje srce - tada se tečnost može nakupiti i uticati na sposobnost srca da pumpa krv.

 

 

 

 

 

makonda-tracker