"bilo me je tako sramota"

Molila je Boga da bude NAJLEPŠA: Uznemirujuća priča Emili Ratajkovski o pritisku roditelja i seksualizaciji u detinjstvu

0

Poznata manekenka ističe da je kao dete shvatila da je njenim roditeljima veoma važno da njihova ćerka bude smatrana prelepom i da se od trenutka njenog rođenja sve u njenom životu vrtelo oko lepote. Još kao dete, osetila je stravične pritiske, ali i seksualizaciju.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kako američki model i glumica Emili Ratajkovski ističe u svojoj knjizi eseja "Moje telo" koja će biti objavljena u novembru, ona je rođena lepa. Njena majka Keti pričala joj je da je na svet stigla kao "savršena beba" i da su prve reči koje su izgovorene pored male Emili bile o njenoj lepoti.


Pogledajte kolika je! Ona je prelepa ― rekao je doktor u porođajnoj sali i navodno sutradan doveo svoju decu u bolnicu samo da bi im pokazao koliko je tek rođena devojčica lepa.

 

Ona ističe da su njeni roditelji bili opsednuti njenim izgledom, a Emilina majka često je pričala i o svojoj lepoti u mladosti. Keti je, kako je pričala, dok je bila mlađa ličila na Elizabet Tejlor i Vivijen Li, pa su "očarani momci stajali na travnjaku ispod prozora njene sobe tokom srednje škole", dok su "ljubomorne haprije" pokušavale da je omalovaže. Bilo joj je veoma važno da i Emili bude lepa.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)


Pokušavala sam da procenim gde moji roditelji misle da pripadam u svetu lepote. Delovalo im je to veoma važno, oboma, naročito mojoj majci, da njihova ćerka bude smatrana prelepom. Noću sam molila Boga da me učini najlepšom ― piše Emili. ― Lepota je za mene bila način da bude posebna. Kad sam bila posebna, osećala sam da me roditelji najviše vole.

 

Emili Ratajkovski
foto: Profimedia

Kada je imala 14 godina, osetila je "zov modelinga", a "otkrivena" je tako što joj je agent prišao u prodavnici. Pristala je misleći da će tako obradovati roditelje, koji su je rado vozili na kastinge i čekali kao što drugi roditelji vode decu na treninge i utakmice. Bili su ponosni i delili sve njene profesionalne fotografije na Fejsbuku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)


Kako je istakla, još kao dete je osećala da je često seksualizuju, a jednom su je vratili kući s plesa kad je imala samo 13 godina jer su smatrali da je obukla "seksi haljinu". Jednom prilikom otac ju je zamolio da se ne oblači tako kada je obukla čipkani top i push-up grudnjak, dok se i dalje jasno seća osećaja stida kada je njen stariji rođak utrčao nazad u dnevnu sobu nakon što ju je ostavio samu sa svojim drugom na minut.


Bila sam dete, ali sam nekako već bila ekspert da detektuje mušku požudu, čak i kad nisam potpuno razumela šta je to ― piše Emili.

 

1 / 12 Foto: Profimedia

 

Dok je još bila u srednjoj školi, snimala je kampanje za donji veš i kupaće kostime, a jednom prilikom joj je fotograf rekao kako da pozira i rekao:


To je taj pogled. Tako znamo da ovu devojku j***!


Seća se da je pocrvenela i da se zapitala da li je to nešto čime bi trebalo da se ponosi, a sudeći po reakciji njene majke ― verovala je da da. Keti je baš tu fotografiju Emili stavila na kuhinjski pult i okrenula ka ulaznim vratima tako da svako ko ulazi prvo vidi baš taj prizor.


Svako ko bi ušao u kuću prvo bi bio pozdravljen mojim napućenim usnama, golim nogama i zapačenom kosom ― piše Emili i ističe da je bila strašno posramljena.

 

 

makonda-tracker