danas puni 83 godine

PRETRPELA JE SILOVANJE, SMRT OBA RODITELJA, TEŠKU BOLEST...: Život slavne glumice obeležile su brojne TRAGEDIJE

3

Legendarna američka glumica, spisateljica, fitnes guru i politička aktivistkinja danas slavi 83. rođendan.

foto: Profimedia
foto: Profimedia


Zanimljivo je da se legendarna Džejn Fonda glumom u početku, kako je sama rekla, počela baviti zato što nije znala ko i šta želi da bude. U početku je prihvatala sve uloge koje su joj nudili, da bi ubrzo počela praviti svoje filmove. Među prvima u kojima je ostvarila zapažene uloge su "Period of Adjustment", "Walk on the Wild Side", "Sunday in New York" i "Barbarella".


Početkom devedesetih odlučila se na pauzu u glumi kojoj se vratila ulogom u filmu "Za sve je kriva svekrva" u kojem je glumila uz Dženifer Lopez. Iza nje je danas više od 50 filmova, knjiga i fitnes videa kojima je ostavila svoj trag u svetu šou biznisa.

 

Ljubavni život holivudske dive

 

Osam godina dugoj vezi Džejn Fonde i producenta Ričarda Perija kraj je došao u januaru 2017. godine, ali legendarna diva nije očajavala.


- Džejn se istinski nada da će pronaći nekoga s kim će podeliti ostatak života, ali svesna je toga i da postoji velika mogućnost da ostane sama - rekao je jednom prilikom izvor blizak glumici.

 

Dobitnica Oskara bila je u braku sa francuskim filmskim redateljem Rožerom Vadimom od 1965. do 1973. godine, pa sa Tomom Hajednom od 1973. do 1990. godine. Ali tek nakon što je ostavila trećeg supruga Teda Tarnera nakon deset zajedničkih godina, pomirila se sa solo životom.

 

- Prvi put mi je bilo sasvim u redu da budem sama - rekla je tada.

 

Džejn se u životu suočila sa brojnim traumatičnim događajima, a jedan od njih je opisala je u intervjuu za časopis "Net-a-porter", kada je otkrila da je bila silovana i seksualno zlostavljana još kao devojčica. Tom prilikom priznala je i da je tokom glumačke karijere doživela razne oblike seksualnog zlostavljanja.

 

- Dobila bih otkaz jer nisam želela da spavam sa svojim šefovima. I uvek sam mislila da je to moja krivica, da nisam uradila pravu stvar ili da sam rekla nešto što nisam smela - prisetila se.

 

Jedan od izuzetno teških trenutaka u životu bio joj je kad je ostala bez oca. U vreme njegove smrti okončala je i drugi brak, a tada je želela da odustane od glume jer u svemu više nije videla smisao.

1 / 9 Foto: Profimedia

Ipak, najveća tragedija koju je glumica doživela tokom svog privatno i poslovno aktivnog i bogatog života bilo je samoubistvo njene majke kada je imala samo 12 godina.

 

U dokumentarcu "Jane Fonda In Five Acts" glumica je otkrila da je njena majka patila od bipolarnog poremećaja, ali da je s godinama naučila kako da je razume i da joj oprostiti.

 

- Kad imate roditelja koji nije sposoban da se pojavi, vrati ljubav... Kao dete uvek mislite da ste vi nešto pogrešno uradili, dete ne razume da odrasla osoba može da greši, jer je zavisna o njoj u preživljavanju - jednom prilikom je izjavila glumica.

 

Bez obzira na sve životne izazove i godine, glumica i danas izgleda odlično, a brojne dame vodile su se njenim savetima kada je lepota u pitanju.

 

Ipak, iako je pobornik zdravog života, Džejn se pre nekoliko godina suočila sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući i višestruke oblike raka.

 

- Imala sam rak - otkrila je glumica za britanski Vog.

 

- Obožavala sam sunce i sunčanje. Tako da sam završila sa rakom kože kojeg sam držala pod kontrolom godinama.

 

Fonda je otkrila i da je imala rak dojke, te da je bila na operaciji kako bi uklonila kancer i to pred samu dodelu Zlatnog globusa 2016. godine.

 

- Izlazim iz auta u čudnoj beloj haljini sa naborima. To je zato što sam upravo imala masektomiju i moram da pokrijem zavoje - kaže ona.


A što se tiče njenog zdravlja danas i oporavka, glumica kaže:

 

- To je proces koji traje. Toliko o tome.

 

Pre dve godine, tokom posete jednoj emisiji, glumica je otkrila da je odstranila tumor iz usne duplje.

 

 

makonda-tracker