zavodnik

DAME ŠIROM SVETA SU PALE NA NJEGOV ŠARM U FILMU "BELEŽNICA": Životna priča Rajana Goslinga će vas iznenaditi!

0

Rajan Tomas Gozling je rođen u Londonu, u kanadskoj provinciji Ontario u mormonskoj porodici.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Rajan Tomas Gozling rođen je 12. novembra 1980. godine u Ontariju. Rajan je poznati Holivudski glumac ali i muzičar. Glumom je počeo da se bavi još kao dečak, prvo u serijalu Diznijevog kanala "Klub Mikija Mausa", a zatim u nekoliko porodičnih serija. Prvu začajnu ulogu je ostvario u filmu "The Believer" 2001. godine kada je maestralno odigrao Jevrejina neonacistu. Nakon te uloge, Holivud je počeo da primećuje Goslinga i da mu nudi uloge pored nekih najvećih zvezda kao što su Sandra Bulok i Entoni Hopkins.

 

Široj publici je ipak postao poznat tek 2004. godine, kada je poredRejčel Mekadams zaigrao u filmu"Beležnica", za koju je nagrađen sa četiri nagrade.

 

Usledile su uloge u kojima je igrao sa čuvenim glumcima i isto tako sjajnim filmovima . Okušao se u SF filmovima ali i onim realističnim. Uloga Dina, umornog supruga u filmu "Blue Valentine" donela mu je nominaciju za Zlatni globus. Partnerka mu je u tom filmu bila sjajna Mišel Vilijams.

 

Jedan je od osnivača i članova muzičke grupe Dead Man's Bones koja je svoj prvi i, za sada jedini, album objavila 2009. Suvlasnik je marokanskog restorana na Beverli Hilsu. Javno podržava nekoliko humanitarnih neprofitnih organizacija. Putovao je u Čad, Ugandu i istočni Kongo kako bi skrenuo pažnju javnosti na konflikte u tim zemljama.

 

Rajan Tomas Gozling je rođen u Londonu, u kanadskoj provinciji Ontario u mormonskoj porodici. Otac Tomas je bio komercijalista u fabrici hartije, a majka Dona je srednjoškolska nastavnica. Zbog prirode posla Tomasa Gozlinga, porodica se često selila, pa je Rajan jedno vreme živeo i u Kornvolu i u Berlingtonu. Religija je, prema Gozlingovim rečima, imala jak uticaj na sve aspekte njihovog života. Nakon što su im se roditelji razveli, Rajan i njegova starija sestra Mendi živeli su sa majkom,Gozling smatra da je, živeći s majkom, naučio da razmišlja "poput žena"

 

Pohađao je državnu školu Gledston i srednju školu Lester B. Pirson. U osnovnoj školi je bio zlostavljan, što se odrazilo i na njegovo ponašanje. U prvom razredu, pod utiskom filma Rambo, došao je u školu sa punom torbom kuhinjskih noževa i njima gađao druge učenike za vreme odmora, posle čega je udaljen iz škole. Imao je disleksiju (poteškoće sa čitanjem) i dijagnostikovan mu je hiperkinetički poremećaj, pa je jedno vreme proveo u odeljenje za decu sa posebnim potrebama. Nakon toga je njegova majka napustila posao i godinu dana ga je podučavala kod kuće. Gozling je kasnije izjavio da mu je to donelo osećaj samostalnosti.

 

Od malih nogu je nastupao pred publikom. Sa sestrom je pevao na venčanjima, nastupao je sa grupom svoga ujaka nazvanom Elvis Peri, u čast Elvisa Preslija čiji su repertoar izvodili, a bio je i član lokalne baletske trupe. Njegove nastupe svi su hvalili, što mu je ulilo samopouzdanje. Smatrajući da kanadski akcenat ne zvuči dovoljno „čvrsto“, usvojio je specifičan izgovor po uzoru na Marlona Branda.Sa sedamnaest godina napustio je srednju školu i preselio se u Los Anđeles kako bi se posvetio glumačkoj karijeri.

 

Gozling je kao devetnaestogodišnjak odlučio da se bavi „ozbiljnim“ filmom, kako bi izbegao stereotip da može da glumi samo u dečjim i porodičnim filmovima. Nakon sporedne uloge u fudbalskoj drami "Sećanje na Titane", 2001. je dobio glavnu ulogu mladog Jevrejina neonaciste u filmu The Believer.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker