životna priča

SLAVNI GLUMAC ZLATNOG HOLIVUDA BIO JE GEJ, A ŽENE SU GA OBOŽAVALE: Rok je preminuo od side i zatekao publiku!

1

Jedan od najvećih svetskih zavodnika kojem su se obožavateljke bacale u zagrljaj, kraj života dočekao je tako što su ga, zbog bolesti, izbacili iz aviona na liniji ka Parizu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Baviti se životom i filmografijom Roka Hadsona nije samo trčanje kroz žanrove, već stalno balansiranje nad dualizmima tela i duše holivudskog šampiona, ličnih i profesionalnih potraga za identitetom, pompezne životne slave i snažnog posthumnog šoka u kojem su ostavljeni obožavaoci širom sveta saznanjem da je Hadson prva svetska zvezda obolela od side.

 

Nepravedno, kraj Hadsonovog života i tajna o homoseksualnosti koju nikada javno nije priznao, trideset godina od njegove smrti, a devedeset godina od rođenja, posipaju pepelom sav filmski šarm i snagu kojom je najviši glumac svog doba plenio. Sve bi bilo drugačije da je Hadsonova bolest, prikrivana karcinomom, trajala kraće i da je u miru umro u pariskoj bolnici, a ne u svom domu na Beverli Hilsu 2. oktobra 1985.

 

Jedan od najvećih svetskih zavodnika kojem su se obožavateljke bacale u zagrljaj, kraj života dočekao je tako što su ga, zbog bolesti, izbacili iz aviona na liniji ka Parizu. Taj nehumani gest pokrenuo je lavinu protesta, pa i prvi najveći marš obolelih od side u San Francisku. Sve to nasuprot holivudskim studijima koji priznavanje homoseksualnosti filmskih zvezda smatraju glavnim razlogom za gubitak publike i udarom na budžet. Upravo ta industrija kreirala je duh šarmera i zavodnika Hadsona. Telo Roka Hadsona otimalo se tim nalozima, tražeći u nekoliko navrata uloge grubijana, ali studiji toj želji nisu udovoljavali. Lik zavodnika donosio je milione. Zašto bi?!

 

Rođen je 17. novembra 1925. u Vinetki, u državi Ilinoj, kao Roj Šreder mlađi. Kada mu se majka, telefonistkinja, preudala jer je muž auto-mehaničar napustio porodicu, Roja je očuh usvojio, pa je odrastao pod imenom Roj Ficdžerald. Posle rata, sa željom da postane glumac, stiže u Kaliforniju, ali najpre radi kao vozač kamiona. Zapaža ga 1947. agent Henri Vilson koji mu dodeljuje umetničko ime, kombinujući reč Rok – stena kao aluzija na Gibraltar, i Hadson – po istoimenoj reci (Hadson river). Ipak, kao Roj Ficdžerald počinje karijeru debitujući u filmu "Odred za borbu", (1948). Ostalo je zapamćeno da je samo jednu rečenicu snimio nakon 38 pokušaja.

 

Prve filmove snimio je sa Frederikom de Kordovom, "Pegi" i "Pustinjski soko", oba iz (1950). Smatra se da je uloga bogatog, dokonog momka, koji slučajno izaziva slepilo jedne devojke i zatim se potajno brine o njoj u "Veličanstvenoj opsesiji" (1954) Daglasa Sirka, prekretnica u njegovoj karijeri.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker