legendarna glumica

NIJE SE POJAVILA NA SOPSTVENOM VENČANJU: Slavna Greta Garbo bila je u vezi sa ovom damom i volela ju je celog života!

0

Rođena je kao Greta Lovisa Gustafson 18. septembra 1905. odrasla je u siromaštvu u sivom i tmurnom Stokholmu

foto: Profimedia

Legenda kaže da je Greta za Džona Gilberta bila fatalna. Bila je to ljubav na prvi pogled i u roku od tri nedelje on ju je nekoliko puta zaprosio.

 

Gilbert je navodno čak odredio i datum, a onda se slomio kad se na dan venčanja, ona nije pojavila.

 

Čini se da se ova epizoda podudarala s padom Gilbertove slave, pa je on uskoro postao prošlost zajedno s nemim filmom. No isto tako je moguće da se s pojavom zvučnog filma više nije uklapao u standarde nove tehnologije.

 

S druge strane, Garbo je nastavila meteorski uspon. Kasnije je priznala da je Gilbert bio njena velika ljubav i da je najzaslužniji za njen uspeh jer joj je posvetio svu svoju mentorsku i ljudsku pažnju. Međutim, nije mogla da podnese i samu pomisao da bude nečija žena. "Bojala sam se da će suprug početi da mi govori šta moram da radim, a šta ne i da će mi postati gazda. A ja to nisam želela. Htela sam biti sama sebi šef."

 

Od tog trenutka nadalje, Garbo je postala poželjna udavača, ali i misteriozna žena obavijena velom tajne, pa je zbog toga postala još zanimljivija milionima obožavatelja.

 

Gilbert je nesumnjivo bio njena velika ljubav, ali kao što se kasnije saznalo iz drugih njenih korespondencija koje su postale javne u godinama nakon njene smrti, on nije bio jedini.


Od 1924. Garbo je neprekidno narednih 60 godina održavala kontakt sa svojom koleginicom iz dramske škole, švedskom glumicom Mimi Polak.

 

U svom prvom pismu Polak, Garbo opisuje kako je "pismo koje sam dobila od tebe izazvalo oluju čežnje u meni". Garbo - čije je umetničko ime navodno smislila upravo Polak - opisuje sebe kao "umornu, sporu i dosadnu osobu kad je daleko od svoje drage prijateljice".

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker