POPUT FILMA

NAKON KARLOVE SMRTI NIKADA SE NIJE UDAVALA: O životu Sofije Loren mašali su mnogi, a iza maske krila se TUGA

0

Njena izuzetna lepota prvi put uočena je dok je još bila devojčica.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sofija Loren rođena je na današnji dan u Rimu davne 1934. godine. Svetsku slavu stekla je 60-ih godina, a proslavila se nakon što je dobila Oskara za ulogu u drami drami "La Ciociara" i tako postala prva Oskarovka van engleskog govornog područja.

 

Njena izuzetna lepota prvi put uočena je dok je još bila devojčica. Sa samo 14 godina Sofija je pobedila na lokalnom takmičenju lepote, a dve godine kasnije na takmičenju za Mis Italije osvojila je titulu "Miss Eleganza". Zanimljivo je i da je pre učestvovanja na takmičenju lepote Sofija imala nadimak "čačkalica" jer je bila izuzetno mršava, ali i povučena.

 

Već kao 23-godišnjakinja zagledala se u 22 godine starijeg producenta Karla Pontija, a njihova ljubavna priča jedna je od onih po kojima bi mogao da se snimi film. Zajedno su zbog ljubavi prošli brojne nedaće s kojima su se suočavali zbog toga što je Ponti u to vreme bio oženjen i imao dvoje dece. Na večnu ljubav zakleli su se u Meksiku jer je u Italiji razvod tada bio zabranjen. Zbog svega je Ponti optužen za bigamiju, ali njegova osećanja prema mladoj Sofiji bili su toliko jaki da je odlučio da promeni državljanstvo samo kako bi mogao da uživa u ljubavi s talentovanom glumicom. U braku su proveli 41 godinu, a nakon Pontijeve smrti glumica se više nikada nije udavala.

 

foto: Profimedia

Osim svojim neospornim talentom i izgledom, glumačka diva pažnju javnosti privlačila je i svojim imidžom fatalne žene zbog koje su mnogi brakovi bili na klimavim nogama. Njenom vanserijskom lepotom bili su očarani brojni glumci s kojima je sarađivala. Na setu filma "Ponos i strast" Keri Grant se toliko zaljubio u nju da ju je preklinjao da se razvede od Pontija i uda za njega, a njenoj lepoti nije odoleo ni Piter Selers koji je zbog nje bio spreman da se razvede od supruge.

 

Iako se na prvi pogled čini da je njen život bio med i mleko, to je daleko od istine. 1982. godine završila je u zatvoru zbog izbegavanja poreza, a iza rešetaka je provela 17 dana. Ali tu nevoljama nije kraj. Tokom snimanja filma "Legend of the Lost" s Džonom Vejnom i Rosanom Bracijem Loren se otrovala gasom, a od sigurne smrti spasio ju je Braci koji je na vreme shvatio šta se događa i odmah joj pritekao u pomoć.

 

Život je nije mazio, pa je u želji da osnuje porodicu imala dva spontana pobačaja. Uprkos komplikacijama na kraju je ipak postala ponosna majka dvojice sinova. Njen život poslužio joj je kao inspiracija za dnevnik koji uredno vodi. Ali, na kraju svake godine glumica pali svoj dnevnik uspomena jer, kako kaže, neke stvari želi da zadrži samo za sebe

 

U poslednje vreme posvećena je svojoj drugoj velikoj ljubavi - kuvanju i pisanju kuvara, a prošle godine vratila se na scenu svojim projektom "En Evening with Sophia Loren2 u kojem razotkriva najvažnije trenutke svog privatnog i poslovnog života. Osim Oskara, osvojila je i 5 Zlatnih globusa; četiri puta za najpopularniju žensku zvezdu, a jednom za izuzetan doprinos filmu.

 

 

 

 

 

makonda-tracker