van scene

ŽELELA JE SAMO DA BUDE SREĆNO UDATA DOMAĆICA: Slavna glumica krila je primoravanje na abortus i batine — ali to je samo deo tužne priče

0

Jedna od najlepših žena u istoriji Holivuda bila je poznata po širokom osmehu. Istina je, međutim, da se, kada se kamere isključe, nije toliko smejala.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Zvezda filmova Romansa na otvorenom moru, Šaputanje na jastuku i uspešna pevačica i aktivistkinja koja se borila za prava životinja u javnosti je bila žena vedrog osmeha i prodornog pogleda. Malo ko je uopšte sumnjao da se iza njenih toplih očiju krije bilo šta više od čiste životne radosti i beskrajnog talenta. Ipak, krilo se previše toga.

 

Kada je imala svega 16 godina, njena majka Alma shvatila je da njena ćerka ima dar koji se može iskoristiti u šou-biznisu. Štaviše, njena profesorka pevanja Grejs Rejne ocenila ju je kao neverovatan potencijal. Njena karijera je zbog toga počela veoma rano iako je sve što je Doris želela život domaćice i srećan brak.

 

 

Prvi put se udala već u 17. godini — 1941. godine zaklela se večnu ljubav trombonisti Alu Džordenu, čoveku kojem je dijagnostikovana šizofrenija, bio je nasilan i kasnije izvršio samoubistvo. Već na samom početku braka, počeo je da je tuče. Vređao ju je iz dana u dana i potom insistirao da vode ljubav, a kada je zatrudnela terao ju je da izvrši abortus. Doris na to nije pristala: iako je tokom trudnoće često trpela nasilje, ona ju je iznela do kraja i rodila je sina Terija. Ipak, nakon porođaja, o detetu se više brinula Dorisina majka nego ona sama.

 

1 / 5 Foto: Profimedia

 

Nakon što se rastala od muzičara, nizali su se njeni ljubavni promašaji,a udala se još tri puta. Njen drugi suprug bio je Džordž Vilijam Vajdler, saksofonista i brat glumice Virdžinija Vajdler. Marti Melčer, američki filmski producent, bio je, ipak, njena najveća ljubav i najuspešniji brak. On je usvojio njenog sina i bili su zajedno 17 godina — sve do njegove smrti 1968. godine. Iako su neretko varali jedno drugo, nikada nisu ni pomišljali da se rastanu.

 

Tek nakon što je Melčer preminuo, Doris je shvatila da su bankrotirali. Pokojni suprug je, štaviše, potrošio i njenu ušteđevinu, sve ono što je zaradila i pažljivo čuvala tokom čitave karijere.

 

Slavna lepotica udala se još jednom nakon njegove smrti, i to za Berija Komdena, koji je radio u jednom od Dorisinih omiljenih restorana. Kako je znao za njenu ljubav prema životinjama, zaveo ju je, kasnije se pričalo, tako što je psima koje je sretao na putu od restorana do kuće davao kosti koje je čuvao na poslu. Kasnije se, međutim, žalio da je Doris više marila o svojim krznenim prijateljima njego o njemu.

 

Iako je imala težak i turbulentan život, slavna glumica i pevačica bila je hrabra, uporna i snažna, pa je doživela duboku starost. Preminula je u 97. godini, a vest o njenoj smrti objavila je njena fondacija za brigu o životinjama. Jedini član njene porodice koji ju je nadživeo jeste njen unuk Rajan Melčer.

 

 

makonda-tracker