MNOGO PUTA POKUŠALA DA SE UBIJE

PROŽIVLJAVALA JE PAKAO JOŠ OD TINEJDŽERSKIH DANA: Proslavljena glumica oduzela je sebi život u 47. godini, a njen osmeh krio je TUGU, BOL I MUČNO ZLOSTAVLJANJE

2

Sve dok sebi nije oduzela život u četrdeset sedmoj godini, legendarna devojčica iz Čarobnjaka iz Oza, Džudi Garland, pokušavala je da se izbori sa depresijom, alkoholizmom i narkomanijom od čega nije uspelo da je spase ni pet muževa

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Glumicu i pevačicu Džudi Garland pamtićemo kao nezaboravnu Doroti Gale iz klasika iz 1939, "Čarobnjak iz Oza". Njena uloga i izvođenje su među kultnim u Holivudu, a film i lik vole sve generacije.

 

Međutim, iza fasade veselja, muzike i osmeha zapravo je skrivena istorija tuge i maltretiranja koje je uništilo život nekada perspektivne glumice. Sa samo 13 godina Garland je isprobala sreću na audiciji pred moćnim producentom Louis B. Majerom iz MGM-a (Metro-Goldwyn-Mayer).

 

Garland, pravog imena Frensis Itl Džim, očarala je svojim jakim a svilenkastim glasom, ali Majer, kao i svi ostali, nisu bili zadovoljni izgledom ove pretpubertetlijke. Svoj prvi film je snimila 1936. godine, kad joj je bilo tek 14, piše express. hr. Film se zvao "Pigskin Parade". Tokom produkcije i promocije "Pigskin Parade" Majer i sve njegove kolege jasno i glasno su Garland govorili da je "debela, grbava i ružna", da izgleda kao "prase sa kikicama", kada se gleda kroz oko kamere.

 

Stavili su je na tako žestoku dijetu da jedva da je unosila nekoliko desetina kalorija dnevno. Devojčica je vrlo brzo navikla na rutinu gde se prvo izgladnjuje do ivice nesvesti, onda se prejede, pa povraća i sve to da bi udovoljila nerealističnim standardima producenata.

 

Najgore od svega jeste to što su se njenim izgledom i težinom bavili svi na setu. Komentarisali su kako ružno ili nedovoljno vitko mlada glumica izgleda. Nazivali su je, pred njom, "ružnim pačetom" industrije. Maltene su je zlostavljali.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker