preko trnja do zvezda

ŽIVOT PIŠE ROMANE: Rođena u Kraljevu, oca su joj streljali, a Srpkinja Nađa je OSVOJILA Evropu i postala JEDINA BONDOVA DEVOJKA sa naših prostora

0

Ovo je životna priča Srpkinje koja je glumila sa velikim Šonom Konerijem.

nađa regin
nađa reginfoto: Profimedia

Nađa Regin (86), jedina Srpkinja koja se na malom ekranu pojavila kao Bondova devojka u filmovima o britanskom tajnom agentu, svoje detinjstvo provela je u Kraljevu - u Profesorskoj koloniji na Ratarskom imanju.


Iako u njenoj zvaničnoj biografiji stoji da je rođena u Nišu, evropska filmska diva našeg porekla svoje prve glumačke korake načinila je upravo u Kraljevu, na priredbama za decu, a imala je tada samo sedam godina.


- U tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji na Ratarskom imanju, pored Poljoprivredne škole, podignuti su stanovi - kuće za profesore koji su tu službovali. U jednoj od njih, sa ocem Ignjatijem, inženjerom agronomije, majkom Milkom, profesorkom književnosti, i sestrom Jelenom detinjstvo je provela i poznata glumica - priča za "Kurir" Marko Janić.


Put Nađe Regin do zvezda bio je težak. Njenog oca su oktobra 1941. godine u okupiranom Kraljevu streljali Nemci. Majka Milka se potom sa decom preselila u Beograd, gde je imala rođake. Tamo je Milka napisala roman "Svitanja", dok je Nađa pohađala Sedmu žensku gimnaziju i baletsku školu.


Kasnije, kao student Akademije za pozorišnu umetnost 1949. godine debitovala je u ostvarenju "Priča o fabrici", režisera Vladimira Pogačića. Za vreme studija Nađa je snimila i domaće filmove "Čudotvorni mač", režisera Vojislava Nanovića i "Frosina", a po diplomiranju filmove "Ešelon dr M.", u režiji Žike Mitrovića i koprodukcijski film "Kuća na obali", režisera Boška Kosanovića.

 

foto: Profimedia

Svoj filmski pohod na Evropu ova Srpkinja počela je 1963. godine ulogom u drugom nastavku avantura Džejmsa Bonda - "Iz Rusije s ljubavlju", ulogom devojke negativca Karima, dok je naredne godine u "Goldfingeru", postala i jedna od Bondovih devojaka. Saradnja s glumcem Šonom Konerijem otvorila joj je potom vrata u svetu celuloidnih traka.


Do završetka karijere snimila je čak 40 naslova u Engleskoj i Nemačkoj. Glumila je i u televizijskim serijama "Svetac" sa Rodžerom Murom, a kasnije i u "Osvetnicima" i "Opasnom čoveku". Penziju je stekla radeći kao scenarista na BBC.

 

 

makonda-tracker