dosta joj je glume

Od Holivuda do GUVERNERA: Poznata glumica postaje POLITIČAR (FOTO)

0

Arnold Švarceneger, Ronald Regan, Al Franken, Fred Tomson, Doland Tramp. Sve su ovo poznate ličnosti koje su se kasnije kandidovale za visoke političke pozicije i pobedili. Sve su to muškarci.

Sintija Nikson
Sintija Niksonfoto: Profimedia

Sintija Nikson, glumica koja je postala poznata zahvaljujući svojoj ulozi Mirande u kultnoj seriji "Seks i grad", kandidovaće se ove godine za guvernera Njujorka. Ukoliko bi pobedila, bila bi ne samo prva žena i prva gej osoba koja bi postala guverner, već i prva ženska poznata ličnost koja bi bila izabrana za ovakvu političku poziciju u SAD-u.

 

Majka troje dece, Sintija Nikson nakon uloge u poznatoj seriji postaje veliki borac za ljudska prava, a posebno LGBT ljudi. Nakon što su se proširile glasine da je počela da se viđa sa jednom od aktivistkinja, iako je bila u braku sa Denijem Mozesom, bila je u ilegali neko vreme. Nakon toga ne samo da javno govori o svom seksualnom opredeljenju, već i o raku dojke koji je imala. Godine 2012. godine glasine su zvanično i potvrđene i Sintija stupa u brak sa Kristinom Marinoni.

 

Sintija Nikson sa suprugom i detetom
Sintija Nikson sa suprugom i detetomfoto: Profimedia

Sintija se već dugo zalaže za promene u obrazovnom i zdravstvenom sistemu i često je lice u protestima i javnim okupljanjima. Nekoliko puta u medijima već je isticala teškoće koje se pojavljuju u ženskom svetu, naspram muškog.

Ne samo u politici i industriji, žene moraju da se dokazuju peta puta više da bi ih neko uopšte primetio."

Sintija Nikson
Sintija Niksonfoto: Profimedia

Glumica, a u budućnosti možda i guverner, ističe da je prvi put pomislila da se kandiduje još 2010. godine. Trebalo je, međutim, nekoliko godina da bi ta ideja postala stvarnost. Istakla je i da se žene često osećaju da nisu dovoljno vredne da se upuštaju u ovakve poslove, ako nisu osvojile Nobelovu nagradu ili uticale na promene u svetu svojim industrijskim radom.

 

Ona želi da uvede promene i pokaže kakva je uloga žene u današnjem svetu.

 

 

makonda-tracker