Pročitajte

Preminuo holivudski producent koji je otkrio Al Paćina i snimio "Lice s ožiljkom"

0

Holivudski producent Martin Bregman preminuo je u devedeset trećoj godini života, a poznat je po saradnji sa Alom Paćinom na filmovima "Lice s ožiljkom", "Pasje popodne" i "Serpiko".

Martin Bregman sa suprugom Kornelijom
Martin Bregman sa suprugom Kornelijomfoto: Profimedia

Njegova udovica, Kornelija Šarp, potvrdila je vest o njegovoj smrti i rekla da je uzrok izliv krvi u mozak.

 

Bregman je počeo da radi u industriji zabave kao poslovni i lični menadžer brojnih zvezda, rođen je 18. maja 1926. godine u Njujorku.

 

Sarađivao je sa brojnim poznatim ličnostima poput Paćina, Barbare Strejsend, Fej Danavej, Majkla Daglasa, Bet Midler, Vudija Alena i Alana Alde.

 

Paćino je rekao da Bregmanu duguje to što je njegov talenat otkrio u u jednoj predstavi Van Brodveja "Of Brodvej" i na taj način mu pomogao da dobije prvu filmsku ulogu u ostvarenju "Panika u parku droga" 1971 godine.

 

Bregman se potom prebacio na produkciju, što mu je donelo nominaciju za Oskara za "Pasje popodne", a onda snimio i "More ljubavi" i "Karlitov put", sve sa Paćinom u glavnim ulogama.

.

Dugo godina je sarađivao sa Alanom Aldom, počev od 1979. godine i "Zavođenja Džona Tajnana" sa Meril Strip, preko "Četiri godišnja doba", "Slatke slobode", "Novog života" i "Betsinog venčanja".

 

Bregman je producirao i "Sakupljača kostiju" sa Denzelom Vošingtonom i Andželinom Džoli, adaptaciju "Matilde" Roalda Dala i "Avanture Pluto Neša" sa Edijem Marfijem.

 

Bio je aktivan u lokalnoj zajednici i bio suosnivač "Udruženja za bolji Njujork" i "Njujorškog saveta za film, radio i TV".

 

Iza sebe je ostavio suprugu Korneliju Šarp, koju je upoznao na snimanju "Serpika", zajedničku ćerku Marisu, kao i sinove iz prethodnog braka Kristofera i Majkla.

 

 

makonda-tracker