sećanje na glumačku divu

SVI SU JOJ ZAVIDELI, ALI...: Grejs Keli je bila simbol lepote i modna IKONA, ali njen život bio je DALEKO OD BAJKE!

0

Ikona stila, muza Alfreda Hičkoka i princeza od Monaka samo su neki od pojmova koji se povezuju s legendarnom Grejs Keli. Međutim, njen život nije bio bajka.

grejs keli
grejs kelifoto: Profimedia

Na današnji dan rođenda je diva Grejs Keli. Holivudska lepotica Grejs Keli, koja je postala princeza od Monaka, preminula je 14. septembra 1982. pošto je dan ranije usled posledica moždanog udara izletela sa puta dok je vozila. S njom je u automobilu i ćerka Stefani, tada sedamnaestogodišnjakinja, koja je preživela.

 

Otac se protivio njenom izboru da bude glumica

 

foto: Profimedia

Grejs Patriša Keli je rođena u Filadelfiji, 12. novembra 1929. godine. Uprkos neslaganju svog oca, Grejs je nakon srednje škole odlučila da sledi svoje snove i postane glumica. Upisala je Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku, a usput je radila i kao model.

 

Debitovala je na Brodveju 1949. godine, a sledeća stepenica ka uspehu bila je televizija. U prvom filmu 1951. godine, „Četrnaest sati”, nije imala veliku ni zapaženu ulogu. Već sledećim filmom „Tačno u podne” stekla je popularnost.

U „Mogambu” iz 1953. glumila je uz Klarka Gejbla i Avu Gardner i zaradila je nominaciju za Zlatni globus za sporednu ulogu. Usledila je saradnja sa Alfredom Hičkokom u „Pozovi M radi ubistva” i „Prozoru u dvorište”. Za ulogu u „Provincijalki” osvojila je Oskara.

 

Ljubavni život dive

 

foto: Profimedia

Dok je snimala „Pozovi M radi ubistva” mediji su je povezivali sa 22 godine starijim kolegom Rejem Milandom, a šuškalo se da je kriva za razvod njegovog braka. Zamalo se udala za kasnijeg dizajnera prve dame Džeki Kenedi, Olega Kasinija, ali vezu je dokrajčilo neprihvatanje porodice Keli, koja nije mogla da se pomiri sa ćerkinim izborom razvedenog nekatolika, piše hrvatski 24sata.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker