U fokusu

9 trenutaka iz Madonine karijere zbog kojih je i danas svima vrućina kada izgovore njeno ime (FOTO)

0

Madonu je još davne 1982. "Everybody" podigao do samih zvezda. Iako nikada nije bila najlepša, niti pevačica sa najboljim vokalom, bila je atraktivna... Imala je "ono nešto" zbog čega mnogima i danas kolena klecaju.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Bila je prirodna, spontana, vesela, uvek dobro raspoložena, seksi ali ne vurgalna i fantastičan zabavljač i performer sa najboljim video spotovima u tom trenutku. Bilo je onih koji su sumnjali u njen dugoročan uspeh, piše Elle, ali za razliku od mnogih koji su tokom osamdesetih pojavili (Sindi Luper je u to vreme počela karijeru i to sa dva jaka hita - True Colours i Girls Just Wanna Have Fun), ali Madona je uspela da opstane i da traje, i nikako da živi od stare slave.

foto: Profimedia

Kada ju je Papa kritikovao zbog upotrebe katoličke ikonografije na nastupima, ona je na sledećem nastupu razapela sebe na krst. Međutim, iako je bila konstantni provokator, radila je to na (priznaćete) originalan način, tabajući put svim narednim pop zvezdama koje su mogle samo da je kopiraju.

foto: Profimedia

1. Playboy 1985. godine

 

Na samom početku karijere, 1985. godine, u Plejboju i Penthausu objavljene su Madonine stare fotografije, iz perioda koj ije predhodio uspehu u muzičkoj industriji. Bila je model i za to plaćena 30 do 50 dolara po. Fotografije su objavljene bez njenog pristanka, ali nije povdom toga nije ništa mogla da uradi. Kasnije je samo izjavila da je nije uopšte sramota zbog toga.

 

Uskoro će zakoračiti u sedmu deceniju, a nema problem da se razgoliti: Madona novom fotografijom šokirala javnost!

 

2. Homoseksualna veza 1988. godine

 

Pevačica se sa komičarkom Sandrom Bernhard 1988. godine pojavila u popularnoj emisiji Dejvida Letermana. Bile su identično obučene, u jeans i bele majice, a izjavile su da su u ljubavnoj vezi. Rekle su jedna drugoj da se vole, a Bernhard je kasnije otkrila medijima i kako se često ljube, a ponekad im se pridruži i glumica Dženifer Grej.

 

3. "Like a Prayer", 1989. godine

 

Kontroverzni video podigao je puno prašine jer se Madona poigravala katoličkom ikonografijom, a u spotu prikazuje i crnog Isusa. Pesma je bila ogroman hit i njen sedmi američki broj 1, ali nisu svi bili oduševljeni. Pepsi je zbog kontroverze odustao od sponzorisanja Madonine "Blond Ambition" turneje.

4. "Blond Ambition", 1990. godine

 

Kada je trebalo da dođe u Italiju, papa Ivan Pavao II osudio je Madonu i njene nastupe na aktualnoj turneji te pozvao na bojkot. Problem je ponovno bila katolička ikonografija koju je Madona kombinovala sa seksualno eksplicitnim sadržajem, kao što je simulacija masturbacije tokom izvođenja pesme "Like a Virgin". Vatikan je čitavu turneju nazvao "potpunom sramnom".

Stavni deo i dnevnih i večernjih kombinacija: Šarolika istorija korseta (FOTO)

 

5. "Sex" 1992. godine

 

Naslov i sadržaj knjige podigli su puno prašine, ali seks prodaje - pa tako i Madonin. Knjiga se u prvom danu prodala u više od 150.000 primeraka, dok je album "Erotica" izašao odmah nakon toga i debitiovao na drugom broju Bilbordove liste 200 najprodavanijih.

 

6. "What It Feels Like For a Girl" 2001. godine

 

Spot koji je režirao njen tadašnji muž Gaj Riči, bio je prepun nasilja i zabranjen na MTV-ju i VH1-u. Međutim, kao i uvek do sada, Madonina provokacija se isplatila. DVD sa spotom prodao se u više od 6000 primeraka tokom prve nedelje i postao najprodavaniji singl na DVD-u ikada.

7. Britni i Kristina 2003. godine

 

Na dodeli MTV Video Music nagrada Madona je kao kraljica popa nastupala sa princezama popa, Brintni Spirs i Kristinom Agilerom. Usred nastupa ljubila se sa obe.

 

A post shared by 90s 00s nstlgia ? (@throwuback) on

 

makonda-tracker