Vladimir Vuksanović: Galerija svetskih suvenira

6
Maneken Vladimir Vuksanović ponosan je na riznicu porodičnih uspomena koje ga sećaju na pokojnog oca, a koje je u njihov stan na Vračaru sa raznih putovanja donosila njegova mama Jovanka
Vladimir Vuksanović
Vladimir Vuksanović

Od svoje četvrte godine maneken Vladimir Vuksanović živi u četvorosobnom stanu jedne davno sazidane višespratnice u mirnom delu Vračara odakle puca pogled na Hram svetog Save. Bezbrižno odrastanje ovog danas dvadesetdvogodišnjeg momka u tinejdžerskom periodu uzdrmala je smrt oca, nakon koje u sto deset kvadratnih metara životnog prostora više ništa nije bilo isto. Ipak, uz svesrdnu pomoć majke Jovanke Vladimir je uspešno sačuvao porodični mir. Njihov dom nalik je starim beogradskim salonskim stanovima čiji je enterijer istovremeno prožet i modernim tendencijama.

- Prva asocijacija na ovaj stan mi je stara dečja soba u kojoj sam provodio vreme do četrnaeste godine. Nakon renoviranja moj momački prostor dobio je potpuno drugačiji izgled. Nekada je u toj sobi bila postavljena i šipka za zgibove sa koje sam, dok sam vežbao, dva puta pao, a danas je od nekadašnjeg enterijera ta soba zadržala samo istu, plavu boju zidova  - opisuje Vladimir.

Ulazni hodnik s jedne strane vodi u spavaće odaje, dok s druge strane uvodi u dnevni boravak na koji se nastavljaju trpezarija i kuhinja.

- Mada je nekada naša porodica bila mnogobrojna, jer smo živeli i sa mojim pokojnim dedom, pre sedam godina iznenadna smrt prekinula je i život mog tate Vojislava pa sam ostao sam sa mamom. Nekim prećutnim dogovorom nas dvoje smo odlučili da, uprkos tome što ostatak doma menjamo, dnevnu sobu najmanje diramo kako bi taj salonski deo stana sačuvao uspomenu na porodični mir koji smo imali kao tročlana zajednica - kaže maneken koji je svojim idejama pomogao nedavno renoviranje stana.

- Voleo bih da kažem kako je slavina u toaletu moj izum, ali sam zadovoljan i time što sam je sam birao jer je veoma neobičnog oblika koji mi se već na prvi pogled mnogo dopao. Današnji izgled stana pretežno je rezultat uređenja koje su  mama i tata zajedno sproveli, a meni se vizuelni pečat koji su mu oni dali veoma dopada, pa prilikom poslednjeg renoviranja nisam želeo da ga mnogo menjamo. Ipak, moja soba u kojoj provodim slobodno vreme najviše se promenila. Kao spavaću odaju izabrao sam manju gostinsku, koja je izolovana od ostalih soba i nalazi se na samom ulazu u stan. Sa njenih prozora puca pogled na Hram i ona nudi najlepši mir u celom stanu pa je i mama često koristi da se u nju skloni kad mi u goste dolazi društvo. Nekoliko puta sam u stanu pravio žurke, mada ne praktikujem česta okupljanja i lumperajke u domu. Iako imam odličan odnos sa komšijama, nikada ne puštam glasnu muziku osim što ponekad kad gledam neki film, kako bih napravio atmosferu sličnu onoj u bioskopima,  pojačam ton na televizoru - priča poznati maneken koji ne krije da sređivanje stana radije prepušta svojoj mami, i koji zbog prirode posla kojim se bavi ima mnogo garderobe.

- Nedavno sam dosta stvari odneo u svratište za decu na Zvezdari, a često to umesto mene čini i mama. Ipak, pojedine stvari me podsećaju na neke lepe trenutke i njih ne poklanjam. Inače, stan mi nikada nije služio kao modna pista na kojoj bih isprobavao omiljene odevne kombinacije iako imam veliko ogledalo pored kog bih radije voleo da redovno vežbam. Ne provodim ni mnogo vremena u kupatilu, a pošto mi je mama uredno složila sve stvari, ne treba mi mnogo vremena ni kada se spremam za izlazak u grad. Šalu na stranu, često joj pomažem oko sređivanja stana, a jedino ne zalazim u kuhinju. Kada je reč o kuvanju, sebi umem samo da napravim doručak - objašnjava Vladimir koji u svom domu uvek rado ugosti i svoju nežniju polovinu.

- Imao sam nekoliko kraćih i jednu dugu vezu od tri godine. Vrata mog doma uvek su otvorena za moju devojku, a ja se posebno radujem, što u šali često ponovim, da uživam kada ona umesto mene u kuhinji zasuče rukave i napravi nam sendviče - kroz smeh kaže Vladimir u čijem domu ima mnogo suvenira, naročito iz Azije i Afrike.

- Mama je stjuardesa i često je putovala, naročito dok je tata bio živ. Imamo dosta suvenira iz Indije, Nepala i iz afričkih zemalja. Ona kupuje i lampe, prekrivače, komode i tepihe, dok sam ja zadužen isključivo za magnete za frižider. Glinene figure koje svima privlače pažnju, kao i nekoliko slika uradio nam je moj teča Dragan, inače arhitekta po zanimanju. Imamo dosta nameštaja od drveta, i to je materijal koji dominira, naročito u dnevnom boravku. Jednostavno, udoban nameštaj i miran deo grada u kojem je smešten moj dom nude mi potpuni komfor i odmor tokom svakog trenutka provedenog u ovom stanu - ističe Vuksanović koji je odnedavno apsolvent ekonomije i zaštitno lice robne marke Orange.

Nikola Rumenić

Tekst je objavljen u 257. broju magazina Story 24. avgusta 2010. godine.


makonda-tracker