kraljevski

Dvorac u kome se svaki dan slavi život: Posetite dom Aleksandra Drugog Karađorđevića

4


Otkako su se početkom veka u Kraljevski dvor na Dedinju uselili prestolonaslednik Aleksandar Drugi i njegova supruga, princeza Katarina, ova vila je postala pravo porodično gnezdo rezervisano za sreću i humanost

foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac


U dvorskom kompleksu na Dedinju uoči dočeka Nove godine vlada prilično užurbana i radna atmosfera. Rezidencija u kojoj žive Njihova kraljevska visočanstva, prestolonaslednik Aleksandar Drugi i njegova supruga, princeza Katarina, ispunjena je uzbuđenjem koje im je glavni saveznik u obavljanju uobičajenih aktivnosti za ovo doba zime.

 

foto: Dragan Kadić


- Kao i krajem svake kalendarske godine, okupirani smo sabiranjem utisaka i planiranjem naredne godine, osmišljavanjem novih projekata za Fondaciju princeze Katarine, kao i za moj Fond za kulturu i obrazovanje - počinje priču prestolonaslednik Aleksandar, dok ga supruga pomno prati i potom pojašnjava kojim aktivnostima ispunjavaju svoje praznične dane.

 

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

 

 

- Uoči novogodišnjih i božićnih praznika moja fondacija je veoma aktivna, jer se trudimo da deci bez roditelja, kao i mališanima u bolnicama, učinimo praznike lepim, da znaju da nisu sami i zaboravljeni, da dobiju paketiće, raduju se, druže. Tradicionalno, svake godine pred Božić organizujemo prijeme na Belom dvoru za decu bez roditeljskog staranja, i to je nešto u čemu uživam jer učiniti nekoga srećnim vidim kao smisao ne samo praznika nego i života. Osim toga, trudim se i da svojoj porodici praznike učinim lepšim, pa trenutno razmišljam i o tome kako ću okititi naš dom i koje poslastice ću pripremiti - kaže princeza Katarina, kojoj je, baš kao i njenom suprugu Božić, daleko važniji od samog dočeka Nove godine.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

foto: Zorana Jevtić


- Božić mi je draži od dočeka Nove godine, ali generalno veoma volim prazničnu kućnu atmosferu. To su dani kada se naša porodica okupi, kada uživamo zajedno i razmenjujemo poklone, a porodično se okupimo i za rođendane, slavu, Vaskrs, kao i za neke druge godišnjice," kaže prestolonaslednik Aleksandar.

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

 

 

foto: Marina Lopičić


Između ostalog, Kraljevski dvor je i iz tog razloga otvoren za mnoge posetioce, pa ga godišnje posećuje približno 20.000 ljudi. Smešten je na najvišoj koti dedinjskog brega i iz daljine se prepoznaje njegova belina, dok je Beli dvor ušuškan na južnoj padini imanja i tako skriven od radoznalih pogleda. Nastao između 1924. i 1929, Kraljevski dvor sagrađen je po nalogu kralja Aleksandra Prvog, dede prestolonaslednika Aleksandra Drugog, koji na ovom imanju sa svojom porodicom živi od 2000. godine.

 

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić


- Moj omiljeni kutak na Kraljevskom dvoru je definitivno kraljev kabinet, radna soba mog dede kralja Aleksandra I, koji je prepun prelepih fotografija, knjiga i mnogih drugih uspomena. Inače, supruga i ja smo uglavnom veoma zauzeti tokom dana, imamo mnogo sastanaka i trudimo se da što više obaveza obavimo u jednom danu," opisuje prestolonaslednik Aleksandar svoju svakodnevicu u ovoj građevini, u kojoj je svaki kutak ispunjen istorijom, kulturom i umetnošću.

Nastavak na sledećoj strani.

foto: Dado Đilas

Iza njegovih velikih vrata nalaze se svečani salon, potom plavi i zlatni salon, kao i velika trpezarija s bronzanim lusterima i mramornim stubovima, brojne dragocene slike, kovčezi i različiti predmeti iz kraljevske zbirke. Tu su i velika i mala biblioteka, dok se na prvom spratu nalazi nekoliko apartmana koje koriste članovi porodice.

 

foto: Luka Šarac


- Naši dani su prilično užurbani, a pošto imamo i svakodnevne ture, trudimo se da naše posetioce uvek pozdravimo, popričamo sa njima i fotografišemo se. Veče najčešće provedemo zajedno, razgovarajući ili gledajući televiziju, ili u šetnji kraljevskim kompleksom u kojoj uvek uživamo - ističe princeza Katarina.

 

foto: Luka Šarac

 

 

Inače, u sastavu njihove vile nalazi se i dvorska kapela posvećena Svetom apostolu Andreju Prvozvanom, koji je krsna slava kraljevskog doma. Okolo se nalaze brojne terase, bazeni, paviljon i koncertna terasa. Pošto se nalazi na najvišoj tački Dedinja, iz ovog velelepnog zdanja pruža se nesvakidašnji pogled na Košutnjak, Topčider i Avalu. Idealna je pozicija da se baš tu, na mestu koje čuva brojne tajne iz prošlosti, zamišlja i budućnost.

 

foto: Luka Šarac


U duhu praznika i nesvakidašnje atmosfere koja vlada u njihovom domu, domaćini su za kraj otkrili svoje želje za predstojeću godinu:


- Moja jedina želja za Novu godinu jeste zdravlje i blagostanje za naš narod - navodi prestolonaslednik Aleksandar.

 

foto: Dragan Kadić


- Želim da se zdravstveni i socijalni sistem u Srbiji dodatno unaprede kako bi naš narod živeo srećno i zadovoljno - završava princeza Katarina.

 

 

makonda-tracker