Obećano ― ispunjeno!

Posle razvoda se SVE promenilo: Najmoćnija žena na svetu daje MILIJARDE u dobrotvorne svrhe ― i ne planira da stane

1

U ovom trenutku, ona je treća najbogatija žena u Americi i 21. najbogatija osoba na svetu, s bogatstvom procenjenim na čak 62,2 milijarde dolara. Međutim, za američki magazin Forbes, koji je nedavno objavio svoju tradicionalnu listu 100 najmoćnijih žena planete, nema sumnje ― Mekenzi Skot je na prvom mestu.

foto: Evan Agostini/PA Images/Profimedia
foto: Evan Agostini/PA Images/Profimedia

Bivša supruga milijardera Džefa Bezosa našla se na prvom mestu Forbsove liste najmoćnijih žena na svetu, kao vlasnica četvrtine udela u kompaniji Amazon, ali i zbog toga kako troši svoj novac.


Novinarka Megi Megrat ističe da je Mekenzi Skot za samo tri godine doživela veliki preobražaj.


Pre tri godine, Mekenzi Skot je bila spisateljica, supruga i majka četvoro dece, koja je pokrenula grupu za borbu protiv zlostavljanja, a devedesetih pomogla svom mužu da osnuje Amazon. Tada je ostala u njegovoj senci, ali potom se razvela od Bezosa ― piše ova novinarka časopisa Forbes.

 


U januaru 2019. godine, u tom trenutku najbogatiji čovek na planeti Džef Bezos našao se u nevolji ― isplivale su lascivne poruke koje je slao novinarki Loren Sančez, supruzi svog bliskog prijatelja. Milijarder je u to vreme bio oženjen Mekenzi Skot Bezos, s kojm je bio u braku od davne 1993, a već u aprilu 2019. godine oni su podneli zahtev za razvod. Nakon što je posle razvoda dobila 38 milijardi dolara, ona je uvećala svoje već impoznantno bogatstvo i odmah je počela da planira kome će sve pomoći ovim novcem.


Kako je istakla, ima "nesrazmernu količinu novca", koji želi da podeli s drugima, a 2019. godine je obećala da će makar polovinu bogatstva dati u dobrotvorne svrhe. Ne samo što je ona odmah počela to da radi, već donira rekordom brzinom, ali i s potpunom kontrolom nad time gde idu njene finansije.

 

1 / 4 Foto: Walker/Variety / Shutterstock Editorial / Profimedia


Za više od dve godine, od svog bogatstva dala je 8,6 milijardi dolara za 780 organizacija koje se bore za ravnopravnost polova, kao i za iskorenjenje rasne diskriminacije ― piše Megratova i dodaje da Mekenzi Skot "menja model ponašanja milijardera" tako što poklanja svoje bogatstvo dok podržava dobrotvorne organizacije koje žele da promene status quo.


U trenutku kada milijarderi poput njenog bivšeg supruga lete u svemir, Skotova koristi svoj ogromni novac ne samo da podrži neprofitne organizacije koje rade dobar posao, već da promene način na koji se bogatstvo i moć akumuliraju ― ističe ona.


Nakon razvoda od Bezosa, Mekenzi je pronašla ljubav s profesorom hemije u srednjoj školi Denom Džuetom, za kog se udala u martu 2021. godine, a njih dvoje su odlučili da rade zajedno. Tako Mekenzi i Den odnedavno sarađuju sa istraživačima i savetnicima neprofitne konsultantske kompanije "Bridžspan", a koliko je poznato Skotova nema upravni odbor i nikome "ne polaže račune".

 

 

makonda-tracker