brani se

SAMO SAM HTELA DA PRUŽIM NAJBOLJE: Kraljica Ranija od Jordana na meti užasnih komentara i kritika

0

Kraljica Ranija, supruga jordanskog kralja Abdulaha II, putem društvene mreže Fejsbuk, kroz dugo pismo na arapskom i engleskom jeziku odgovorila je na masovne kritike koje ovih dana pristižu na njen račun.

 kraljica Ranija
kraljica Ranijafoto: Profimedia

U uvodnom delu je pojasnila da je njeno javno obraćanje neobičan potez, ali da to ipak mora učiniti. Naime, kako piše “Dana Press”, kraljicu napadaju najviše na društvenim mrežama zbog rada njene akademije.

 

Njena akademija sarađuje s jordanskim Ministarstvom obrazovanja i u sklopu Univerziteta u Jordanu je od početka 2019. godine. Mnogi se pitaju zašto institut prima javna sredstva, dok pozivi na povećanje plaća za nastavnike u javnim školama niko ne čuje. U poslednje vreme u Jordanu su se odvijali razni štrajkovi koji su pogoršali tenzije između vladajuće elite i naroda.

Mislila sam da sam se navikla na namerno guranje niotkuda u javne rasprave, sve do nedavnog štrajka nastavnika, koji se srećom završio povratkom naših učenika u škole. Ovoga puta sam „upala“ u oluju usred neproporcionalne kampanje, bez ikakve ideje zašto sam uključena", odgovara Ranija.

1 / 7 Foto: Profimedia

Majka četvoro dece požalila se naročito na klevetu kojoj je izložena na društvenim mrežama.

Bez ijednog dokaza neki su me prikazali kao moćnu poslovnu ženu koja ima stotine miliona dolara ili kao osobu od značajnog političkog uticaja na poslove države. Nakon što je kleveta eskalirala, osetila sam da živim u dvostrukoj stvarnosti; u virtuelnom svetu, u kojem čitam cinizam i teškoće, i stvarnom, gde u svakom gradu, svakom selu i svakoj kući koju posetim, pronađem samo naklonost i iskrenost. Nadala sam se da će 26 godina javne službe na području zaštite porodice i dece, osnaživanju lokalnih zajednica i žena i inicijativa poput obrazovanja siročadi biti dovoljni da dokažem svoje namere. Nastojala sam pružiti najbolje našem Jordanu i nikad se nisam ustručavala učiniti ono što sam smatrala ispravnim", napisala je 49-godišnja kraljica Ranija.

 

makonda-tracker